20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Kutlu Olsun
Tarih: 19.11.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2545

20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
KAMUOYUNA DUYURU
 
   20 Kasım 1989 tarihinde Türkiye’nin de tarafı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca, BM Genel Kurulu tarafından 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak oybirliği ile kabul edilmiştir. 
 
  Çocuk Hakları Sözleşmesinde tüm dünya çocuklarının ayrım gözetmeksizin yaşama, gelişme ve katılma haklarının koruma altına alındığından söz edilir.

   Sözleşmede ele alınan başlıca konular şunlardır:

• Ana–babanın rolü ve sorumluluğu; bunun ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu;

• Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı;

• Yaşama ve gelişme hakkı;

• Sağlık hizmetlerine erişim hakkı;

• Eğitime erişim hakkı;

• İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı;

• Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı;

• İstismar ve ihmalden korunma hakkı;

• Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı;

• Ekonomik sömürüden korunma hakkı;

• İfade özgürlüğü hakkı;

• Düşünce özgürlüğü hakkı;

• Dernek kurma özgürlükleri hakkı;

• Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı;

• Özel gereksinimleri olan çocukların hakları:

• Özürlü çocukların hakları

   Günümüzde bu maddelerin hemen her biriyle ilgili yaşadığımız hak ihlalleri bilinmektedir. Yine de aşağıda bir kısmına değindiğimiz hak ihlalleri son bulana kadar Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak bunları dile getirmeye devam edeceğiz.
Madde 1
   Bu sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, on sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
Madde 34
   Taraf Devletler, çocuğu, her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suistimale karşı koruma güvencesi verirler.
   Bu maddelere rağmen 18 yaşından küçük çocuk cinsel suistimale uğradığında rızası aranabiliyorsa,
Madde 2
   Taraf Devletler, çocuğun ana-babasının, yasal vasilerinin veya ailesinin öteki üyelerinin durumları, faaliyetleri, açıklanan düşünceleri veya inançları nedeniyle her türlü ayrıma veya cezaya tabi tutulmasına karşı etkili biçimde korunması için gerekli tüm uygun önlemleri alırlar.
Bu maddeye rağmen hayatını kaybeden çocukların ardından, hayatını kaybettiği sırada bulunduğu siyasi ortam ve ya ırkı, mezhebi bakımından ayrıştırma yapılıyorsa,
Madde 22
   Taraf devletler, ister tek başına olsun isterse ana-babası veya herhangi bir başka kimse ile birlikte bulunsun, mülteci statüsü kazanmaya çalışan ya da uluslararası veya iç hukuk kural ve usulleri uyarınca mülteci sayılan bir çocuğun, bu sözleşmede ve insan haklarına veya insani konulara ilişkin ve söz konusu devletlerin taraf oldukları diğer uluslararası sözleşmelerde tanınan ve bu duruma uygulanabilir nitelikte bulunan hakları kullanması amacıyla koruma ve insani yardımdan yararlanması için gerekli bütün önlemleri alırlar.
Bu maddeye rağmen son yıllarda sayısı çığ gibi artan, dolayısıyla en vurdumduymaz insanın bile kalbine dokunan mülteci çocukların sokaklarda yaşadığı sefaleti önleyemiyorsak,
Madde 27
   Taraf devletler, her çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ve toplumsal gelişmesini sağlayacak yeterli bir hayat seviyesine hakkı olduğunu kabul ederler.
Bu maddeye rağmen bitmeyen çocuk gelin haberleri ile sarsılıp, çocukların daha oyun çağlarında ve iradeleri dışında, evlilik gibi çocukluk ile beraber kullanılması mümkün olmayan bir kavramla karşılaşarak travmalar yaşamalarına engel olamıyorsak,
Madde 19
   Bu Sözleşmeye taraf devletler, çocuğun ana-babasının ya da onlardan yalnızca birinin, yasal vasi veya vasilerinin ya da bakımını üstlenen herhangi bir kişinin yanında iken bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkar muameleye, ırza geçme dahil her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için; yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri alırlar.
Bu madde çocukların bedensel, zihinsel bütünlüklerini korumak onları her türlü kötü muameleden uzak tutmak için yeterli değilse, ve bu sözleşmede bulunan birçok hak ihlal ediliyorsa, çocuk hakları gününü kutlamaktan bahsedemeyiz.
   Çocuklarımızı koruyabilmek adına var olan yasaların dahi ihlalleri önlemek açısından yetersiz kalışı, çocuk hakları konusunu daha çok önemsememiz gerektiğini göstermektedir.
   Biz Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak, çocuklarımızın sahip oldukları haklara yapılan ihlaller doğrultusunda gerekli adımları atacak, çocuklarımızın gülen yüzleri, sıcak kahkahaları ile aydınlanacak daha güzel bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz. 20.11.15
           ‘Acı diyorum efendim, oda evrensel olmalı,
                                     Bir çocuğun eline diken batsa, insanoğlu yanmalı.’

      Trabzon Barosu       
Çocuk Hakları Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.