Trabzon Barosu Yönetmelik ve Yönergeleri
Trabzon Barosu Staj Eğitim Merkezi İç Yönetmeliği
AMAÇ VE KAPSAM
Madde 1: 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile T.B.B. Staj Yönetmeliğinden kaynaklanan görevlerin bilimsel ilkelere uygun ve sürekli biçimde yerine getirebilmesi amacıyla TRABZON BAROSU STAJ EĞİTİM MERKEZİ kurulmuştur.
STAJ
Madde 2 : Avukatlık stajı, Avukatlık Kanunu ve T.B.B. Staj Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak başvuruda bulunan ve stajyer listesine kaydı kesinleşen adayın kayıt tarihi itibariyle başlar.
Stajyer Avukat, mahkemelerde ve Adalet daireleri ile Avukat yanında ki staj süresince Avukatlık Kanunu ve T.B.B. Staj Yönetmeliği ile bu iç yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır.
Madde 3: Stajyerler:
a) 16 ve 17. maddede belirtilen derslere katılımın dışında Baro Staj Kurulunca veya Baro tarafından düzenlenecek mesleki seminer, panel ve konferansların organizasyonunda görev almak ve tüm faaliyetlere,
b) Baro Yönetim Kurulu, Çalışma Komisyonları ya da Eğitim Kurulu tarafından yapılacak araştırma, anket vs. çalışmalarına,
c) Adli Müzaheret Bürosu ve Yönetim Kurulunca görevlendirildiğinde Baronun diğer Komisyon çalışmalarına,
katılmakla yükümlüdürler.
STAJ KURULU
Madde 4: Staj Kurulu, Baro Yönetim Kurulunun görevlendireceği bir üyesi ile Yönetim Kurulu dışından seçeceği, Avukatlık Kanununun 14 ve 90. maddelerinde yer alan engellerden herhangi biri ile engeli olmayan beş Avukattan oluşur. Staj Kurulu üyelerinden Baro yönetim kurulu üyesinin görev süresi iki, yönetim kurulu dışından seçilen üyelerin görev süresi ise üç yıldır.
Staj kurulu; Staj Eğitim Merkezinin çalışmalarından Baro Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 5 : Staj Kurulunun görevleri;
a) Çalışma takvimini ve çalışma programını düzenlemek, uygulamasını denetlemek,
b) Stajyer Avukatların yönetmeliğin amaç maddesinde belirlenen eğitim programına, meslek kurallarına uygun staj yapıp yapmadığını denetlemek,
c) Merkezin amacına uygun çalışmasını sağlamak üzere her türlü etkinliği gerçekleştirmek, yazılı, görsel araçlarla bilgi ve kaynak biriktirmek, yayın yapmak,
d) Avukatlık stajının daha nitelikli ve verimli geçmesi için bir avukatın yanında bulundurabileceği stajyer sayısını kısıtlamak dahil gerekli her türlü önlemi almak,
e) Stajyer için bir dosya açmak,staj listesine yazılma aşamasına kadar sunulan ve oluşturulan belgeler ile staj eğitimi aşamasında stajyerin devam ve eğitimine yönelik her türlü bilgi ve belgeyi bu dosyada saklamak ve staj eğitiminin tamamlanması ile birlikte hazırlanacak rapor ile birlikte Baro Yönetim Kuruluna sunmak,
f) Staj kredisinden yararlanmak üzere başvuran ve yararlanan stajyerlerin durumunu TBB Staj Kredi Yönetmeliği çerçevesinde incelemek, kredinin kesilmesini gerektiren nedenler varsa Yönetim kuruluna bildirmek,
g) Altı ayda bir Merkez'e ilişkin faaliyet raporu düzenleyerek Yönetim Kuruluna sunmak,
h) Stajyerlerin talep ve yakınmalarını değerlendirerek çözüm üretmek,
ı) Staj Bitim Belgesi ya da stajın uzatılması konularında Yönetim Kuruluna rapor sunmak, bilgi vermek.
i) Merkezin yıllık bütçesini hazırlamak, Yönetim Kuruluna sunmak,
j) Eğitimi yapılacak hukuk dallarını, öğretim görevlilerini belirlemek, atamak, görevden almak,
Madde 6: Staj Kurulu, çalışma dönemi başında üyeleri arasından bir Başkan, bir başkan vekili ve bir yazman seçer, görev dağılımı yapar.
Kurul olağan olarak ayda iki kez, gerektiğinde olağanüstü toplanır. Toplantı gün ve saati kurul yaman tarafından üyelere duyurulur.
Toplantı yeter sayısı üye sayısının yarıdan bir fazlasıdır.
Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.
Toplantı başkanı oyunu en son kullanır ve oyların eşitliği halinde konu yeniden görüşülüp yeniden oya sunulur. Yine eşitlik varsa başkanın oyu iki oy sayılır.
Toplantıda alınan kararlar yazman tarafından karar defterine yazılır ve toplantıya katılan tüm üyeler tarafından imzalanır. Aykırı oy kullanan üyeler istedikleri taktirde aykırılık kaydını kararın sonuna yazdırabilirler.
Madde 7: Kurul üyeleri toplantılara katılmak ve kurulca verilecek görevleri yapmak zorundadır. Kurul üyelerinin kabul edilebilir bir özre dayanmaksızın bir eğitim yılı içerisinde ardı ardına olması koşulu aranmaksızın dört kez kurul toplantılarına katılmaması halinde üyeliğinin sona erdirilmesi için kurulca Yönetim Kuruluna talepte bulunulur.
EĞİTİM KURULU:
Madde 8: Kurul, Staj Kurulu tarafından bir çalışma dönemi için görevlendirilen öğretim görevlileri, staj Kurulu ile bir stajyer temsilcisinden oluşur.
Madde 9: Eğitim programlarının hazırlanması ve etkin bir eğitim verilmesi için Staj Kuruluna öneriler hazırlar.
Eğitim Kurulu üyesi, görevlendirildiği bölümün eğitim programına titizlikle uyar ve geçerli bir özrü nedeniyle görevlendirildiği gün ve saatte eğitim veremeyeceğini en az bir iş günü önce Staj Kuruluna bildirir.
Eğitim veren Kurul üyesi, eğitimle ilgili yazılı metin ve kaynak ile diğer belge ve bilgileri stajyerlere dağıtılmasını temin etmek amacıyla eğitim tarihinden en az bir hafta önce Staj Kuruluna tevdi eder.
Madde 10: Eğitim Kurulu, Staj Kurulunun talebi ile toplanır. Eğitim Kurulu üyeleri ayrıca gerek duyduğunda toplantı yapılması talebini kurul sekreterliğine bildirir. Talebi inceleyen Staj Kurulu Eğitim Kurulunu toplantıya çağırabilir.
Madde 11: Eğitim Kurullarında görev yapacak stajyer temsilcisi, her eğitim döneminden önce, Staj Kurulunca belirlenecek bir toplantıda stajyerler tarafından bir asıl ve iki yedek olmak üzere seçilir. Görev staj bitim belgesinin alınması ile sona erer. Stajyer temsilciliğinin görevinin eğitim dönemi içinde sona ermesi halinde dönem sonuna kadar yedek temsilci görev alır.
Madde 12: Kurulda görev alan stajyer temsilcileri, kurulun tüm toplantılarına katılmak, stajyerler arasındaki ilişki ve dayanışmayı sağlamak, Staj Eğitim Merkezinin ve Baronun etkinliklerine katılmak ve diğer stajyerlerin katılımını sağlamak, stajyerlerin sorunları ile ilgili çözüm önerilerini yürütme kuruluna iletmekle görevlidir.
STAJ EĞİTİM ESASLARI VE ŞEKLİ
Madde 13: Staj eğitiminin amacı stajyerin özgür, bağımsız, meslek ilkelerine bağlı, uygulamada karşılaştığı sorunları hukuk devleti ilkelerine ve hukukun üstünlüğü kurallarına uygun olarak çözümleyebilecek, adil ve etkin bir yargılamaya ulaşmak amacıyla yargının kurucu bir öğesi olarak görev yapan avukatlar yetiştirmek için staj eğitim çalışmaları yapmaktır.
Madde 14: T.B.B. Staj Yönetmeliğinin 23. ve bu iç yönetmeliğin 16 ve 17. maddelerinde belirtilen dallarda verilecek eğitimin uygulamaya yönelik olmasına, stajyerlerin dava dosyası hazırlama ve duruşmalarda dikkat edilmesi gereken konuların işlenmesine özen gösterilir.
Madde 15: Eğitim dönemi her yıl 1 Kasım günü başlar ve 31 Haziran günü sona erer.
Staj Kurulu gereksinme ve olanaklara göre eğitim yılını dönemlere ayırabilir.
Eğitim döneminin başlangıç, sona eriş ve ara tatil süreleri Staj Kurulu tarafından belirlenir.
Madde 16: Her aday, staj süresi içinde staj dönemi öncesi duyurulan sayıda zorunlu ve seçimlik ders almak zorundadır. Staj eğitimi Avukatlık Kanununda belirtilen haller dışında kesintisiz yapılır. Staj dönemi içinde bir başka Barodan nakil yolu ile Trabzon Barosuna kaydolunan stajyerlere uygulanacak kurallar Staj Kurulunca belirlenir. Nakil olduğu Baroda katıldığı Staj Eğitim programı dikkate alınarak alması gereken zorunlu dersler belirlenir.
Madde 17: Bir eğitim döneminde verilen eğitimin 120 saatine katılım zorunludur.
Avukatlık Hukuku, meslek ilke ve kuralları ilgili ders programına katılım zorunlu olup bir eğitim döneminde en az 60 saattir.
Aşağıda belirtilen diğer katılımı zorunlu derslerin programı staj dönemi başlamadan önce Staj Kurulu tarafından tespit edilerek stajyerlere duyurulur.
Medeni Hukuk
Borçlar Hukuku
Ticaret Hukuku
Ceza Hukuku
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
İdare Hukuku
Hukuk Muhakemeleri Usulü
Ceza Muhakemeleri Usulü
İcra İflas Hukuku
Madde 18: Staj Kurulu 16. maddede belirtilen bölümlerin dışında seçimlik dersleri de eğitime dahil eder.
Staj Kurulu, Eğitim Dönemi başında seçimlik derslerden en az alınması gereken ders ve saati staj dönemi başlamadan ilan eder. Stajyerler bildirilen en az sayıda seçimlik derse katılmak zorundadır. Staj Kurulu, gerek gördüğünde Avukatlık hukuku ve Meslek Kuralları ile ilgili dersler dışında staj eğitim programına dahil dersleri çıkarabileceği gibi yeni bölümleri programa dahil edebilir.
Madde 19: Her stajyer, seçeceği bölümle ilgili öğretim görevlisi veya danışmanın gözetiminde bir tez hazırlayarak staj bitiminden bir ay önce Staj Kuruluna tevdi edecektir. Her staj dönemi sonunda Staj ve Eğitim Kurullarınca Baro Dergisinde basılmaya değer görülen tezler yayınlanma önerisiyle Baro Yönetim Kuruluna tevdi edilir.
Madde 20: Staj Kurulu, Yönetmelikte belirlenen yükümlülüklerini başarı ile yerine getiren adaya bir katılım belgesi verir. Bu belge Baro Yönetim Kurulunca verilecek Staj Bitim Belgesine dayanak oluşturur. Baro Yönetim Kurulu stajyerin staj katılım belgesini almadan Staj Bitim belgesi vermemeğe özen gösterir.
Madde 21: Trabzon Barosu levhasına kayıtlı Avukatlar diledikleri takdirde Staj Eğitim Programına katılabilirler.
STAJIN SONA ERMESİ
Madde 22: Baro Yönetim Kuruluna, altı aylık adliye stajı ile avukat nezdindeki ikinci altı aylık stajını başarı ile tamamlamış ve staj eğitimine katılım belgesi almaya hak kazanmış stajyerler için staj bitim belgesi verilmesi Staj Kurulu tarafından önerilir.
Madde 23: Staj Kurulu, gerek Adliye ve gerekse yanında staj yaptığı Avukat tarafından verilen raporlarında ve gerekse staj katılım belgesinde yetersiz veya devamsız olduğu belirtilen stajyerin staj süresinin en çok altı aya kadar uzatılma önerisini Baro Yönetim Kuruluna iletir.
BAŞKA BARO STAJYERLERİNİN KATILIMI
Madde 24 : Stajını başka baroya kayıtlı olarak yapan ancak Baromuzun staj eğitim programına katılmak isteyen stajyerler stajı düzenleyen genel hükümlerin uygun olmasının yanı sıra Barosunca yazı ile bildirilmek şartı ile staj eğitimine katılabilirler.
Bu şekilde katılan stajyerlere de eğitime ilişkin aynı kurallar uygulanır. Staj eğitimine katılma belgesinin bir örneği Barosuna gönderilir.
Madde 25 : Bu iç yönetmelik hükümlerinin yürütülmesinden Trabzon Barosu Yönetim Kurulu görevli ve sorumludur.
İş bu yönetmelik Trabzon Barosunun 15/03/2003 tarihli Olağanüstü Genel Kurulunda kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu CMK Uygulama Merkezi İç Yönetmeliği
AMAÇ VE KAPSAM
Madde – 1 : Ceza Muhakemesi Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği yönetmelikleri gereğince; müdafilik hizmetlerinin usul ve esaslarının düzenlenmesi, sağlıklı ve etkin şekilde yerine getirilmesi, uygulanmada birlik ve düzenin sağlanması amacıyla TRABZON BAROSU CMK UYGULAMA MERKEZİ kurulmuştur.
Madde – 2 : Bu yönetmelik;
a) CMK Uygulama Merkezinin oluşumu ile CMK Uygulama esasları,
b) CMK Uygulamasında görev alacak avukatların tespiti, çalışma esasları, masraf ve ücret ödeme şekil ve ilkelerini kapsar.
CMK UYGULAMA KURULU
Madde – 3 : CMK Uygulama kurulu, Baro Yönetim Kurulunun Görevlendireceği bir üyesi ile Yönetim Kurulu dışından seçeceği, Avukatlık Kanununun 14. ve 90. maddelerinde yer alan engellerden herhangi biri ile engeli olmayan beş avukattan oluşur. CMK Uygulama Kurulu üyelerinden, Baro Yönetim Kurulu üyesinin görev süresi iki yönetim kurulu dışından seçilen üyelerin görev süresi ise üç yıldır.
Kurul üyelerinin görevleri, yenilerinin seçimine kadar devam eder.
Kurul, çalışma dönemi başında üyeleri arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazman seçer, görev dağılımı yapar. Kurul başkanı, aynı zamanda CMK Uygulama Merkezi’nin de başkanıdır. Bu iç yönetmelikte başkana verilen görevler, başkanın bulunmadığı durumlarda başkan vekili yerine getirir.
Kurul olağan olarak ayda iki kez, gerektiğinde olağanüstü toplanır. Toplantı gün ve saati yazman tarafından üyelere duyurulur.
Toplantı yeter sayısı üye sayısının yarıdan bir fazlasıdır.
Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.
Toplantı başkanı oyunu en son kullanır ve oyların eşitliği halinde konu yeniden görüşülüp yeniden oya sunulur. Yine eşitlik varsa başkanın oyu iki oy sayılır.
Toplantıda alınan kararlar yazman tarafından karar defterine yazılır ve toplantıya katılan tüm üyeler tarafından imzalanır. Aykırı oy kullanan üyeler istedikleri takdirde aykırılık kaydını kararın sonuna yazdırabilirler.
CMK Uygulama Kurulu, çalışmalarından ötürü Baro Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde – 4 : Kurul üyeleri toplantılara katılmak ve kurulca verilecek görevleri yerine getirmek zorundadır. Kurul üyelerinin kabul edilebilir bir özre dayanmaksızın bir takvim yılı içerisinde ardı ardına olması koşulu aramaksızın dört kez kurul toplantılarına katılmaması halinde üyeliğinin sona erdirilmesi için kurulca talepte bulunulur.
CMK YÜRÜTME KURULU:
Madde – 5 :Yürütme Kurulu Başkan, Başkan yardımcısı ve yazmandan oluşur.
GENEL ESASLAR:
Madde – 6 :Baro müdafii tayini yetkisini, Trabzon yargı çevresi içerisinde, CMK Uygulama Kurulu eliyle kullanır.
Yakalanan kişi veya sanık müdafii seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse talebi halinde kendisine bir müdafii tayin edilir. Yakalanan kişi veya sanık 18 yaşını bitirmemiş yahut sağır ya da dilsiz veya kendisini savunamayacak derecede malul olur ve bir müdafii yoksa talebi aranmaksızın kendisine müdafii tayin edilir.
Müdafii tayin edilmesine ilişkin talepler, ilgilinin kendisi tarafından veya soruşturmayı yürüten makamlar tarafından yapılır. Ayrıca, hakkında soruşturma yürütülen kişinin özgürlüğünden yoksun bırakıldığı durumlarda yakınları da talepte bulunabilir.
Baro, kendisine ulaştırılan bilgilerle ilgili araştırma yaparak, CMK 138. maddesi gereğince müdafii tayin etme yükümünün doğup doğmadığına karar verir.
Tayin edilen müdafii gerekli başvuruları ve araştırmaları yapar.
MÜDAFİİ SİCİLİ
Madde – 7 : Trabzon Barosu, CMK’nın 140. ve141. Maddeleri gereğince görev alacak avukatlar ile ilgili olarak “Gönüllü Avukat Sistemi” getirmiştir.
CMK Uygulamalarında görev almak isteyen avukatlar yazılı olarak başvuruda bulunurlar.
CMK Yürütme Kurulu tarafından, görev alacak avukatların isimlerinin yer aldığı Müdafii Sicili tutulur.
Başvuruda bulunan ve CMK Uygulama merkezi tarafından düzenlene seminerleri başarı ile bitirip katılım belgesi alan avukatların isimleri müdafii siciline yazılır.
Baro levhasına yeni yazılan avukatlar, başvuruda bulunmaları halinde düzenlenecek ilk seminere kadar katılım şartı aranmaksızın müdafii siciline yazılır.
İlçelerde görev yapan avukatlar CMUK 140 ve 141. maddeler uyarınca sıra ile görevlendirilir.
Avukat bulunmayan ilçelerde ve diğer hususlarda Yürütme Kurulunun görevlendirme yetkisi saklıdır.
CMK UYGULAMA KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde – 8 :CMK Uygulama Kurulu;
a- Düzenli toplantılar yapmak
b- Çocuk hakları komisyonu ve ilgili diğer komisyonlar ile irtibatlı ve çalışma eşgüdümünü sağlamak,
c- CMK Uygulamasını izlemek ve uygun gördüğü önlemleri almak, gerekli durumlarda Yönetim Kurulu’nun önlem alması için hazırlık yapmak, tavsiyelerde bulunmak,
d- Herhangi bir görevlendirmeye gerek olmaksızın karakollar ve ilgili birimlerde baroyu temsil etmek
e- CMK Uygulamasını istatistiksel olarak izlemek ve sonuçları tüm çalışmaları ile ilgili raporları hazırlamak, yayımlamak,
f- CMK’ nın sağladığı hakların sağlıklı kullanılması, yenilikler, yasa ve uygulama hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla yayın yapmak, panel ve seminerler düzenlemek, basın toplantısı, radyo ve televizyon programı yapmak, dergi ve broşür çıkarmak, web sitesi düzenlemek,
g- CMK uygulamasında görev alan avukatlara verilecek seminerleri organize etmek ve katılanlara katılım belgesi vermek,
h- CMK uygulamasında görev alan avukatlara açık toplantılar açık toplantılar düzenleyerek çalışmaları, uygulama sorunlarını tartışmak,
i- CMK görevi ücretinin, görev alan avukatlar arasında eşit dağılımını sağlamak, gerek görüldüğünde avukata ödenmiş ücretin toplam miktarı esas alınarak görev dağılımını belirlemek.
j- Avukatlık meslek ilkelerine ve avukatlık etik kurallarına aykırı davranan gönüllü avukatları geçici veya sürekli olarak müdafii sicilinden silmek,
k- Çalışmaların verimi açısından gerekli alt komisyonları kurmak.
GİDERLER
Madde – 9 : Bu iç yönetmelikte sayılan faaliyetler ile eğitim, donanım ve personel ücretleri Maliye Bakanlığı CMK ödeneğinden karşılanır.
YÜRÜTME KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde – 10 :CMK Yürütme Kurulu,
a)CMK Uygulama kuruluna düzenli rapor vermek
b)CMK Uygulama Kurulu toplantılarının düzenli yapılmasını ve katılımı sağlamak
c)Mahkemelerden gelen taleplerin, Müdafii sicilinde kayıtlı avukatlar arasında eşit olarak dağılımını sağlamak
d)Ücret talep formlarını ayrıntılı olarak incelemek ve eksiksiz olanları Baro Başkanlık Divan’ına iletmek
e)Eksik verilen ödeme talep formlarının, eksiklerinin tamamlanması için CMK memuru aracılığı ile avukata iade etmek
f)İç yönetmeliğin 13,14ve 15. maddesinde yer alan hususlara aykırı davranışta bulunan avukatların ödeme taleplerini reddetmektir.
GÖREV VE ESASLARI
Madde – 11 : CMK Uygulamalarında görev alacak avukatlar,
a) Çağırıldıkları her göreve gitmek zorundadırlar. Kabul edilebilir mazereti olanlar, CMK Uygulama Merkezi Başkanı tarafından görevden muaf tutulur.
b) Üstlendikleri görevleri, avukatlık mesleğinin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirirler.
c) Üstlendikleri görevi, hazırlık aşamasından Yargıtay sonucuna kadar yürütmek zorundadırlar. Aksi halde haklarında Avukatlık Kanunu hükümleri gereğince yasal işlem yapılır. Mahkeme aşaması Barolar Birliği genelgeleri doğrultusunda ayrıca ücretlendirilir.
d) Takip ettikleri görev ya da dava hangi aşamasında olursa olsun, sanığın avukat tutması halinde görevlendirilen avukatın görevi CMK’ nın 139.maddesi gereğince sona erer.
e) Kabul edilebilir bir mazerete dayanarak, üstlendikleri göreve devam edemeyecek olan avukat, durumu yazılı olarak CMK Uygulama Merkezine bildirirler. CMK Yürütme Kurulu tarafından mazereti kabul edilmeyen avukat, almış olduğu ücreti geri verir.
GÖREVLENDİRME
Madde – 12 : CMK Yürütme Kurulu; müdafii tayini talebi geldiğinde öncelikle müdafii tayin yükümünün doğup doğmadığını araştırır ve Müdafii siciline kayıtlı bir avukatı yazılı olarak derhal görevlendirir. Görevlendirme yazıları Baro Başkanı tarafından imzalanır.
a) Hazırlık soruşturmasında; CMUK Yürütme Kurulunca belirlenecek nöbet çizelgesine göre görevlendirme yapılır. Nöbetçi avukatlara ulaşılamadığında, görevde ve mazeretli olduğunda bir başka avukat görevlendirilir.
b) Son soruşturmada; mahkemelerden gelen yazılı talep üzerine atama yapılır. Acil durumlarda telefon ve faks yoluyla da atama yapılır ancak bu durumda mahkemenin talep yazısı müdafi tarafından temin edilerek CMK Yürütme kuruluna verilir. Aksi takdirde ücret ödenmez.
UYGULAMA ESASLARI
Madde – 13 :Karakol aşamasında, talep üzerine karakola giden avukat aşağıda yazılı hususlara dikkat etmek zorundadır.
a) 18 yaşından küçük kişilere kesinlikle susma hakkı kullandırılacak ve ifade aldırılmayacaktır. İfadenin Savcı tarafından alınması sağlanacaktır. Herhangi bir nedenle ifade yazdırılmış veya ifade alınmış olursa; ifadenin altı avukat tarafından imzalanırken “çocuk hakları sözleşmesi gereğince iş bu ifade geçersizdir” şerhi düşülecektir.
b) 11 yaşından küçük çocuklar ile 16 yaşından küçük sağır – dilsiz çocuklar, cezai ehliyetleri olmadığından, karakol ve savcılıkta ifadeleri alınamaz. Serbest bırakılmaları yolunda gerekli işlemler yapılmalıdır.
c) 16–18 yaşındaki sağır – dilsiz çocuklar için karakolda susma hakkı kullandırılmalı ve biliyorsa işaret dilinde ifadesinin alınması ve savcılıkta tercüman hazır edilmesi sağlanmalıdır.
Madde – 14 : Savcılık aşamasında, talep üzerine savcılığa giden avukat aşağıda yazılı hususlara dikkat etmek zorundadır:
a) Küçükle mutlaka yalnız görüşülmeli, dosyası incelenmeli ve savcının yanında Emniyet görevlilerinin olmaması sağlanmalıdır.
b) Küçük, Savcı tarafından serbest bırakılırsa, mutlaka küçükle birlikte Adliyeden çıkmalı ve küçüğü kesinlikle Emniyet görevlilerine teslim etmemelidir.
c) Küçüğün Adli Tıp Raporu sağlam görülmesine rağmen, küçükte gözle görünür izler varsa, Savcının huzurunda adli tıp raporuna itiraz etmeli ve küçüğün yeniden Adli Tıp Kurumu veya Farabi Hastanesine gönderilmesi sağlanmalıdır.
d) Küçük, tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildiğinde, hâkim huzurunda küçüğün mutlaka yalnız olması sağlanmalı ve Emniyet görevlilerinin duruşma salonuna girmesi önlenmeye çalışılmalıdır.
e) Küçüğün üstlendiği fakat yapmadığı suçlar, özellikle yer gösterme tutanağına itiraz edilerek, reddettirmeye çalışılmalıdır.
Madde – 15 : Son soruşturma aşamasında görev alan avukatlar,
a) Düzenli dosya tutmak
b) Sanık tutuklu ise cezaevinde sanık ile görüşmek,
c) Tecziye kararlarını temyiz etmek zorundadır.
ÜCRET, GİDERLER VE ÜCRET TALEBİ
Madde – 16 :Müdafiin görevi nedeniyle alacağı ücretler ve yapacağı giderler TBB’nin yürürlükteki CMK ücret tarifesi ve genelgeleri doğrultusunda Baro Yönetim Kurulu Kararına göre ödenir.
Ücretin ödenebilmesi için ücret talep formu’nun eskizsiz olarak doldurulması ve 17.maddedeki belgelerin forma eklenmesi zorunludur.
Eksik bilgi ve belge içeren formlardaki eksiklikler giderilinceye kadar ödeme yapılmaz.
Ödemeler, Baro tarafından belirlenecek bir banka şubesinde, avukatlar tarafından açılacak hesaplara yapılır.
İSTENİLEN BİLGİ VE BELGELER
Madde – 17 :Müdafilik hizmetinde bulunan avukat matbu formu eksiksiz doldurmak ve bu form ekinde
a) Karakol aşamasında; Müdafi – zanlı görüşme tutanağı ve ifade tutanağını,
b) Savcılık aşamasında; ifade tutanağını
c) Mahkeme aşamasında; duruşmaya katıldığını belgeleyen duruşma zaptını CMK Yürütme Kuruluna sunmak zorundadır.
ÜCRET ÖDENMEYECEK HALLER
Madde – 18 : Aşağıdaki durumlarda CMK yürütme kurulu ücret talebini kabul etmeyebilir.
a) Müdafi Sicilinde yer almayan avukatlara,
b) Eksik bilgi ve belge sunan avukatlarında ücretleri, eksikler tamamlanıncaya kadar,
c) Baro tarafından atama yapılmayan işler için,
d) Müdafi sicilinde yer alan avukatın nöbetçi olduğu gün dışında takip ettiği işler için,
e) 18 yaşından küçük olanlardan ifade aldıran veya ifade zaptının altına 13. maddenin (a) bendindeki şerhi düşmeyen avukata
f) Müdafi sicilinde yer alıp CMK Yürütme Kurulunca görevlendirilmesine rağmen sonradan vekâletle davayı takip eden avukata ücret ödenmez.
Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde ücret ödenip ödenmeyeceğine CMK Uygulama Kurulu karar verir.
GENEL TOPLANTILAR VE DEVİR
Madde – 19 : CMK Uygulama Merkezi tarafından, görev alan tüm avukatlara açık belli aralıklarla düzenlenecek genel toplantılar yapılarak çalışmalar tartışmaya açılır.
CMK Uygulamasında görev alan tüm avukatlar, her yıl Ocak ayında, takip ettikleri dosyalara ilişkin rapor hazırlayarak CMK Uygulama Merkezine verirler.
CMK Uygulama Merkezi tarafından, toplantılara katılmayan ve rapor vermeyen avukatların müdafi sicilinden geçici ya da sürekli olarak silinmesine karar verilebilir
MÜŞTEREK HÜKÜMLER
Madde – 20 : CMK Uygulamasında görev alan avukatlar aşağıda yazılı bulunan hususlara önemle dikkat etmek zorundadırlar
a) Hangi aşamada olursa olsun, Baro tarafından görevlendirilen avukat, müdafisi olduğu şahısla bir ön görüşme yapmak. Tutuklu ise ceza evinde görüşmek zorundadır.
b) Uygulamada görev alan avukat, savunmasını üstlendiği her sanık için ayrı bir dosya tutmak ve tüm belgeleri saklamak zorundadır.
c) Avukat, işlemini takip ettiği zanlının CMK Ücretini ödeyebilmek durumunda olup olmadığını ücret talep formuna yazmak zorundadır.
d) Avukat, üstlendiği işi, Avukatlık Kanunu ve Meslek Kuralları çerçevesinde, sonuna kadar (Yargıtay aşaması dâhil ) yürütmekle yükümlüdür.
YAPTIRIM
Madde – 21 : CMK Uygulamasında görev alan avukat,
a) Üstlendiği işi Avukatlık Yasası, Meslek kuralları ve Yönetmelik hükümleri uyarınca gereği gibi yerine getirmediğinde, Uygulama Merkezi tarafından alınacak kararla iki kez yazılı ihtar ile uyarılacak, buna rağmen aynı davranışı sürdürürse üçüncü bir ihtara gerek kalmaksızın sürekli olarak müdafi sicilinden çıkarılır.
b) Hazırlık soruşturmasında ve son soruşturmada gereken yasal işlemleri yapmayan veya ihmal eden müdafi hakkında Avukatlık Kanunu ve TBB Meslek Kuralları gereğince işlem yapılır.
c) Yönetmeliğin 11. maddesinde yer alan görev esaslarına a ve b bendine aykırı hareket eden müdafi, CMUK Uygulama Kurulu tarafından iki kez yazılı şekilde uyarılır, buna rağmen aynı davranışı sürdürürse üçüncü bir uyarıya gerek kalmaksızın sürekli olarak müdafi sicilinden çıkarılır.
UYGULAMA VE YÜRÜRLÜK
Madde – 22 : Bu yönetmelik Trabzon Barosu Genel Kurulunun 15.03.2003 tarihli toplantısında kabul edilmiş ve aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.
Madde – 23 : Bu yönetmelik hükümleri Trabzon Barosu Başkanlığı’nca uygulanır ve yürütülür.
Trabzon Barosu Adli Yardım Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL OLARAK
Amaç :
MADDE 1 :
Bu yönergenin amaca, 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 176-181 maddeleri ile 14.11.2001 tarihli ve 24583 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği’nin Trabzon Barosu tarafından uygulanmasına ilişkin yöntem ve ilkelerin düzenlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2 :
Bu yönerge; Trabzon Barosu ‘Adli Yardım Bürosu’nun kuruluşunu, işleyişini, organların görev ve yetkileri ile büronun gelir ve giderlerini kapsar.
İKİNCİ BÖLÜM
KURULUŞ
Adli Yardım Bürosu :
MADDE 3 :
Adli yardım hizmetleri, baro yönetim kurulunun sorumluluğunda ve Trabzon ili merkez ilçe sınırları içerisinde ‘Adli Yardım Bürosu’, bu sınırlar içindeki ilçe merkezlerinde ‘Adli Yardım Temsilcisi’ tarafından yürütülür.
Adli yardım bürosu; yürütme kurulu, görevli avukatlar ve büro personelinden oluşur.
Büro personeli :
MADDE 4 :
Adli yardım bürosunda, bir müdür ve yeterli sayıda yardımcı personel çalışır. Büro personeli, adli yardımdan sorumlu yönetim kurulu üyesinin sorumluluğunda ve denetiminde çalışır. Büro personeli, hizmet sözleşmeleri ve özlük hakları bakımından Trabzon Barosu personel rejimine tabidir.
Büro müdürü;
a. Bu yönergede açıklanan esaslara göre adli yardım başvurularını alır, gerekli belgeleri toplayarak yürütme kuruluna sunar;
b. Çağrı üzerine yürütme kurulu toplantılarına katılır;
c. Adli yardım istemi hakkında yürütme kurulunca verilecek kararlara ilişkin gerekli yazışmaları yapar;
d. Adli yardım ve ön hizmet bürolarının görev listelerini hazırlar; bu listelerin duyurulması için gereğini yapar;
e. Adli yardım bürosu defter ve kayıtlarının düzenli ve özenli tutulmasını sağlar;
f. Her adli yardım başvurusu için ayrı bir dosya açıp tüm bilgi ve belgeleri muhafaza eder;
g. İstatistik çalışmasına yönelik veri ve bilgileri toplar;
h. Adli yardım bürosu çalışmaları hakkında Yürütme Kuruluna üç ayda bir rapor sunar;
i. Ücret ödemesi yapılacak görev evrakını yürütme kuruluna sunar, karar verilen ücret ödeme evrakını hazırlar;
j. Baro yönetim kurulu ile adli yardım yürütme kurulunca verilecek diğer görev ve işleri yerine getirir.
Yürütme kurulu :
MADDE 5 :
Adli yardım yürütme kurulu, adli yardımdan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi ile Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilecek iki avukatın katılımı ile toplam üç üyeden oluşur.
Sorumlu yönetim kurulu üyesi dışındaki yürütme kurulu üyeleri, baro seçimli genel kurullarını izleyen bir ay içinde, yönetim kuruluna seçilme yeterliliğine sahip avukatlar arasından Yönetim Kurulu tarafından atanır.
Kuruldaki görevleri nedeniyle üyelere herhangi bir ücret ödenmez.
Kurul, kendi arasında bir başkan ve bir yazman seçer; toplantılarda, 1136 sayılı Avukatlık Yasasının ‘yönetim kurulu’ toplantılarına ilişkin hükümleri uygulanır.
Yürütme kurulu;
a. Adli yardım başvurularını inceleyerek karara bağlar;
b.Görevli avukatlara ödenecek ücret konusunda karar verir;
c. Adli Yardım Bürosu ve ön hizmet bürosu çalışmalarını yönlendirir ve denetler;
d. Adli Yardım Bürosunun çalışma ilkelerini oluşturur, halkı bu hizmet ile ilgili olarak bilgilendirme çalışmaları yürütür;
e. Adli yardım koşullarının iyileştirilmesi için projeler üretilmesi ve uygulama çalışmalarını yürütür;
f. Adli Yardım Bürosu çalışmalarına ilişkin raporu üç ayda bir Baro Yönetim Kuruluna sunulmak üzere hazırlar;
g. Adli Yardım Bürosu bütçesini hazırlayarak Baro Yönetim Kuruluna sunar;
h. Görevli avukatların sorunlarının çözülmesi, uygulamada birliğin sağlanması amacıyla toplantılar düzenler, bu konularda Baro Yönetim Kuruluna öneri götürür;
i. Ön hizmet bürosunda kullanılacak matbu formları hazırlar;
j. Görevli avukatların görevleriyle ilgili bilgi ve belge isteyerek gerekli gördüğü hallerde disiplin hukuku yönünden Yönetim Kurulu’na öneri götürür;
k. Adli Yardım Bürosu işleyişinde gerekli bilgisayar programının hazırlığı ve uygulamasını yürütür, elemanların eğitimini sağlar,
l. Adli yardım hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için gerekli gördüğü diğer önlemler konusunda çalışmalar yapar.
Adli Yardım Temsilcisi :
MADDE 6 :
Adli yardım, Trabzon ili merkez ilçe sınırları dışındaki ilçelerde adli yardım temsilcileri tarafından yürütülür. Adli yardım temsilcisi; Baro seçimli genel kurullarını izleyen bir ay içerisinde Yönetim Kurulu tarafından belirlenir;
Adli Yardım Büro Temsilcileri;
a. Adli yardım çalışmalarını, Adli Yardım Bürosu’na bağlı olarak bu yönerge kapsamında yerine getirir;
b- Adli Yardım başvurularını bu Yönergenin 9. maddesinde öngörülen yöntemle alır, başvuru dilekçesini ve eklerini, görüşünü içeren raporla birlikte yürütme kuruluna karar verilmek üzere gönderir;
c. Yıllık iş raporlarını hazırlar ve Adli Yardım Bürosuna iletir; yürütme kurulunca gerekli görülmesi halinde istenen bilge ve belgeleri Adli Yardım Bürosuna iletir.
d. Adli yardım hizmetlerinin yürütülmesini takip eder, görevle ilgili denetim yapar, uygulamadaki aksaklıklar bakımından önerilerini yürütme kuruluna ulaştırır;
e. Baro Yönetim Kurulunca verilecek diğer işleri yapar.
Görevli Avukatlar listesi:
MADDE 7 :
Adli yardım hizmeti istek esasına göre hazırlanan listeye kayıtlı avukatlar tarafından yürütülür. Adli yardım ve ön hizmet bürosu nöbet görevleri için iki ayrı liste oluşturulur. Avukatların görevlendirilmesinde anılan listedeki kayıt sırası esas alınır. Listeye kayıt sırası, adli yardım bürosuna başvurular esas alınarak oluşturulur ve başvuru anında kayıt sıra numarası verilir. Başvuru sırasında görev almak istenilen mesleki faaliyet alanı belirtilir. Görevlendirme bu listedeki kayıt sırası ve mesleki faaliyet alanı esas alınarak yürütme kurulunca yapılır.
Trabzon ili merkez ilçe dışındaki diğer ilçelerdeki adli yardım hizmeti, bu ilçelerde bürosu olan avukatların istek esasına göre ve yukarıdaki fıkrada öngörülen yöntemle hazırlanacak listede kayıtlı avukatlar tarafından yürütülür; ancak ilçede bürosu olan avukatlar
dan istekli avukatın çıkmaması veya ilçede faaliyet gösteren avukat bulunmaması durumunda adli yardım hizmeti, merkez ilçe sicili ne kayıtlı tüm avukatlar tarafından yerine getirilir.
Stajyer avukatların adli yardım bürosundaki görev ve çalışmaları, Baro Staj Eğitim Merkezi ile koordineli olarak yürütülür.
Listeye kayıtlı avukatlar;
a. Oluşturulacak listeye göre ön hizmet bürosunda, bu büronun çalışma ilkelerine göre günlük nöbet tutar;
b. Görevlendirildiği işi 1136 sayılı Avukatlık Yasasına, ilgili yönetmeliklere, meslek kurallarına uygun olarak yerine getirir;
c. Adli Yardım Yönetmeliği ve bu Yönergede adı geçen raporları yöntemine uygun olarak düzenleyip eki belgelerle birlikte adli yardım bürosuna verir;
d. Yürütme kurulunun, görevlendirmeyle ilgili isteyeceği bilgi ve belgeleri verir;
e. Adli yardım isteklisinin hizmetin görülebilmesi için gerekli belge, bilgi ile avukatlık ücreti dışındaki zorunlu yargılama giderlerini vermemesi veya vekaletname vermekten kaçınması hallerini adli yardım bürosuna yazılı olarak bildirir;
f. Adli yardım isteklisinin, başvuru sırasındaki beyanlarına aykırılık olduğunun anlaşılması halinde durumu adli yardım bürosuna bildirir.
Ön hizmet bürosu :
MADDE 8 :
Ön hizmet bürosu, yönetim kurulunca belirlenecek yerde kurulur.
Ön hizmet bürosunda liste sırasına göre nöbetçi avukat ile yardımcı personel ve gerektiğinde 1 stajyer avukat görev yapar. Görev yapacak avukat ve stajyer avukat sayısı yürütme kurulunun teklifi ile ihtiyaç doğrultusunda azaltılıp çoğaltılabilir.
Adli yardım istekleri nöbetçi avukata yöneltilir. Bir davaya konu edilmeyecek veya sürekli takibi zorunlu görülmeyen yardım talepleri nöbetçi avukat ve onun nezaretinde stajyer avukatlar tarafından karşılanır. Bu tür başvurular ve verilen hizmetlere ilişkin olarak bir tutanak düzenlenir.
Ön hizmet bürosunda görev alacak avukat ve stajyerlere ilişkin nöbet çizelgesi, Baro ilan panolarında ve web sitesinde duyurulur; ayrıca yazıyı olarak ilgilisine bildirilir. Adli yardım bürosuna bir hafta önce yazılı olarak bildirmek koşuluyla, nöbet gününün listedeki bir başka avukatla değiştirilmesi mümkündür.
Avukatla takibi gerekli görülen yardım istemleri, adli yardım büro müdürüne yönlendirilir ve bu yönergenin 9. maddesi gereği işlem yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ADLİ YARDIM HİZMETİ
Adli Yardım Başvurusu :
MADDE 9 :
Adli yardım başvurusu, Trabzon ili merkez ilçe sınırları içerisinde ‘ön hizmet bürosuna, ilçelerde ‘adli yardım temsilcisine dilekçe ile yapılır
Adli yardım isteklisinin “kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin gereken avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılayamayacağına” ilişkin mahalle ihtiyar heyeti tarafından düzenlenmiş ‘fakirlik belgesi’ ile adli yardım başvurusuna konu isteminde ‘haklı’ olduğuna ilişkin belge örnekleri başvuru dilekçesine eklenir.
Başvuru sırasında, “adli yardım isteminin kabulü durumunda; işin sonunda maddi bir yarar elde edilmesi halinde avukata ödenen para ile elde edilecek maddi yararın % 5’ni baroya ödeyeceğine; adli yardım isteminin haksız olduğunun sonradan anlaşılması halinde, görevlendirilen avukata ödenen ücretin iki katı ve yapılmış masrafları yasal faizleri ile birlikte geri vereceğine” ilişkin yasal taahhütname ile ayrıca düzenlenecek ‘başvuru formu’ istekliye imzalatılır.
Evrakı tamamlanan başvurular esas defterine sıra numarası verilerek işlenir, başvuru sahibine sıra numarası verilir.
Evrakı tamamlanmayan başvurular bir ay bekletilir, bu süre sonunda tamamlanmayan evrak hakkında işlem yapılmaz. Sosyal hizmet kaynaklı, gecikmenin hak kaybına yol açacağı anlaşılan hallerde veya hukuki ve fiili imkânsızlık nedeniyle evrak tamamlamanın mümkün olmadığı hallerde, başvuru sırasında aranan evrakın tamamlanması beklenmeksizin Yürütme Kurulunun kararıyla adli yardım hizmeti verilebilir.
Adli Yardım İsteminin Değerlendirilmesi :
Madde 10 :
Esas defterine kaydolan adli yardım istemleri, yürütme kurulunun ilk toplantısında ele alınıp karara bağlanır. Yürütme kurulu evrak üzerinde yapacağı inceleme sonucunda; adli yardım isteklisinin kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin gereken avukatlık ücretleri ile diğer yargılama giderlerini karşılayamayacağı ve adli yardım başvurusuna konu isteminde haklı olduğu sonucuna vardığı takdirde, listeden bir yada yeteri kadar avukatın görevlendirilmesine karar verir. Yürütme kurulu, istem konusunda karar vermeden önce gerekli gördüğü takdirde adli yardım büro müdürünü dinleyebilir yada üyelerinden birini talep konusunda araştırma yapmakla görevlendirebilir.
Adli yardım isteminin kabulü durumunda, avukatlar listesinde sıradaki avukat görevlendirilir ve durum avukat ile başvuru sahibine bildirilir. Başvuru sahibine gönderilecek yazıda istemine ilişkin belgeler ile birlikte bir ay içerisinde görevli avukata başvurulması ve işin takibi için vekaletname düzenlenmesi, aksi takdirde adli yardım isteminden vazgeçilmiş sayılacağı bildirilir.
İstemin reddi durumunda başvuru sahibine gerekçeli karar bildirilir; bu bildirimde karara 10 gün içinde Baro Başkanı nezdinde yazılı ve sözlü olarak itiraz olunabileceği bilgisi de verilir.
Bir davaya konu edilmeyecek ve sürekli takibi zorunlu görülmeyen yardım istemleri Adli Yardım Ön Bürosuna yönlendirilebilir ve sonuçlandırılır.
Görevlendirme Üzerine Yapılacak İşlem :
MADDE 11 :
Görevlendiren avukat, görevlendirme yazısının, işe ve ilgiliye ait belge ve vekaletnamenin, mahkemece adli müzaheret istemi reddedilmiş ise iş için zorunlu masraf avansının kendisine ulaşması ile avukatlık hizmetlerini yerine getirmek yükümlülüğü altına girer.
Görevlendirilen avukat, işi yapmaktan yasal bir zorunluluk nedeni ile çekilir ise çekilme isteminin kabulü ile listedeki ilk sıraya yerleştirilir. Yasal zorunluluk halleri dışında bir nedenle görevi kabul etmeyen avukat hakkında, bu Yönergenin 19. maddesi gereğince işlem yapılır.
Adli yardım ile görevlendirilen avukat iş sahibi ile irtibat kurar. Görevlendirme yazısının iş sahibine tebliğini izleyen bir ay içerisinde, iş sahibinin görevlendirilen avukata başvurmaması yada adli yardım için gereken evrakı tamamlamaması, vekaletname düzenlememesi durumunda, iş sahibi adli yardım isteminden vazgeçmiş sayılır. Bu durumda avukata ücret ödenmez ve listedeki görev şerhi silinerek yeniden görevlendirme yapılır.
Vekaletname noter gideri ile iş sahibinin adli yardım kapsamına alınması isteminin ilgili mahkemesince kabul edilmemesi durumunda dava harç ve masraflarının iş sahibi tarafından karşılanması asıldır; bu giderlerin iş sahibi tarafından karşılanamaması durumunda harç ve masrafın adli yardım fonundan karşılanması Baro Yönetim Kurulunun kararına bağlıdır. Masraf isteminin reddinin iş sahibine bildirilmesinden itibaren on gün içerisinde masrafların iş sahibi tarafından temin edilmemesi durumunda başvurudan vazgeçmiş sayılır.
Görevlendirilen avukat, Avukatlık Yasası hükümlerine göre temyiz ve gerektiğinde karar düzeltme istemleri dahil olmak üzere işi sonuna kadar takip etmekle yükümlüdür; bu yükümlülüğe ilamların icrası dahil değildir.
Görevlendirilen avukat, aldığı işe ilişkin dava dilekçesi, cevap dilekçesi ve sair belgeyi ilgili mahkeme kalemine sunduğunu gösterir onaylı belgeyi Adli Yardım Bürosuna verdiğinde ücret istemine hak kazanır.
Görevlendirilen avukat, işin her aşamasında, adli yardım bürosunun kendisinden isteyeceği bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür; sır saklama konusundaki meslek kuralları saklıdır.
Adli Yardımın Sona Ermesi :
MADDE 12 :
Adli yardım istemi kapsamındaki işin sonuçlandırılması halinde adli yardım hizmeti sona erer. Bunun dışında aşağıda yazılı hallerde Yürütme Kurulunun kararı ile adli yardım hizmeti sona erer:
a. Başvuru sahibinin isteminin haksız yada beyan ve belgelerdeki bilgilerin gerçeğe aykırı olduğunun anlaşılması,
b. Başvuru sahibinin haksız davranışı nedeni ile görevli avukatın haklı istifasına yol açması,
c. Başvuru sahibinin adli yardım hizmeti isteminden vazgeçmesi,
d. Başvuru sahibinin adli yardım konusu davasından feragat etmesi ya da aleyhindeki davayı kabul etmesi.
İlamların İcrası :
MADDE 13 :
İşin sonucunda alınan ilamın özelliğine göre icra takibine konu edilmesi gerektiği hallerde, icra takibi işlemi ayrı bir hukuki yardım kabul edilir ve ayrı bir görevlendirme gerektirir. Sadece yargılama giderleri ve vekalet ücretini içeren ilamların tahsili amacıyla açılacak takipler için avukata yeni bir ücret ödenmez. İş sahibinin yada görevli avukatın yazılı başvurusu üzerine Yürütme Kurulu, adli yardım sonucu alınan ilamın icrası konusunda yeni bir adli yardım kararı alır. Bu durumda aynı avukata görev verilir; ancak olayın özelliği veya görevli avukatın aksi yönde istemi bulunması durumunda Yürütme Kurulu ilamın icrası için listeden başka bir avukatı görevlendirebilir. İlamda gösterilen vekalet ücreti, Yönetmeliğin 8/f bendinde gösterilen kesinti dışında davada görevli avukata aittir.
Aynı İşle Bağlantılı İşler :
MADDE 14 :
Adli yardımla görevlendirilen avukat, üstlendiği görevle bağlantılı olarak başvuru harcı gerektiren başka dava açma gereği ortaya çıkması halinde durumu bir rapor ile yürütme kuruluna ulaştırır; yürütme kurulu, önerilen işi adli yardım kapsamında değerlendirdiği takdirde, gereğine göre aynı avukatı görevlendirebileceği gibi listeden başka bir
Avukatı da görevlendirebilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÜCRET
Ödenecek Ücret :
MADDE 15 :
Adli yardımla görevlendirilen avukata, görevlendirmeye konu iş için TBB Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde gösterilen maktu ücret, (katma değer vergisi hariç brüt ücret) peşin olarak ödenir.
Aynı iş için birden fazla avukatın görevlendirilmesi halinde, aynı ücret her birine ayrı ayrı tahakkuk ettirilir.
Görevlendirilen avukatın, dava yada davaya cevap dilekçesinin mahkemesine sunulduğuna ilişkin derkenar taşıyan bir örneğini ve yapılan işlerin özetini içeren raporu adli yardım bürosuna sunmasını müteakip, ücret ödenmesi konusunda yürütme kurulunun ilk toplantısında karar verilir.
Yürütme kurulunda ödenmesine karar verilen avukatlık ücreti, ödenek durumu da nazara alınarak bekletilmeksizin ilgilisine ödenir.
Adli yardım ön hizmet bürosundaki görevleri için avukatlara, nöbet tuttukları günün tamamı için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin birinci kısmının birinci bölümünde belirlenen ‘yazılı danışma ücreti’, katma değer vergisi hariç brüt ücret olarak ödenir.
Başvuru sahibinin isteminin haksız, beyan ve belgelerdeki bilgilerin gerçeğe aykırı olduğunun anlaşılması, adli yardım hizmetinden vazgeçmesi ve görevli avukatın istifasına sebebiyet vermesi halinde avukata ödenen ücret geri alınmaz.
Adli yardım konusu iş sonucunda alınan ilamda öngörülen avukatlık ücreti, görevli avukata aittir;
Adli Yardım Yönetmeliği’nin 8/f hükmü saklıdır.
Ayrı başvuru harcı yada iddianame düzenlenmesini gerektirmeyen işler, ayrı ücret ödenmeksizin aynı avukat tarafından yürütülür.
Yürütme kurulunun ücret konusunda vereceği kararlara, on gün içinde baro yönetim kurulu nezdinde itiraz edilir; Baro yönetim Kurulunun vereceği karar kesindir.
Yasak Haller :
MADDE 16 :
Görevli avukat, adli yardım isteminde bulunan ile ayrı bir vekalet ücreti anlaşması yapamaz. Ne isim altında olursa olsun, zorunlu yargılama ve takip giderleri dışında adli yardım isteklisinden bir bedel alamaz. Adli yardım isteklisinden alınacak masraf avansları ile sarflara ilişkin belge düzenlenir ve bir örneği ilgilisine imzası ile teslim edilir.
Ücretin İlgiliden Tahsili :
MADDE 17 :
Adli yardım konusu işin sonunda istem sahibinin maddi bir yarar elde etmesi durumunda; adli yardım görevi nedeniyle avukata ödenen para ile adli yardımdan yararlanan ilgili lehine ilamda belirlenen harca esas değerin % 5’i Adli Yardım Bürosuna ödenir. Avukattan da ilamda gösterilen vekalet ücretinin % 10’u alınır. İlamın icrasında görevli avukat, tahsilat durumunda bu kesintileri öncelikle yapmak ve Büro’ya teslim etmekle yükümlüdür.
Adli yardım isteğinin ‘haksız’ yada adli yardım isteklisinin evrakının gerçeğe aykırı olduğunun daha sonra anlaşılması durumunda, görevlendirilen avukata ödenen ücretin iki katı ile büro bütçesinden verilen masraf avansları yasal faiziyle adli yardım isteklisinden tahsil edilir.
Adli yardım isteklisinin bu ödemeleri yapmaktan kaçınması halinde, yürütme kurulunun önerisi üzerine baro yönetim kurulu kararı ile ilgili aleyhinde yasal takibe geçilir. Bu iş için ‘adli yardım ön hizmet bürosu görev listesi’ esas alınarak görevlendirilecek avukata, Asgari Ücret Tarifesi’nin ikinci kısım ikinci bölümünde belirlenen ücret ödenir. Bu gibi görevlendirmeler, ön hizmet bürosundaki nöbet görevine engel değildir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
DENETİM
Rapor ve Denetim :
MADDE 18 :
Adli yardım bürosu ve temsilcilikleri, görevlendirilen avukatın hizmeti yerine getirmesi ile ilgili aşamaları izler. Avukat, işin hangi aşamasında olursa olsun, kendisinden istenen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır.
Dava yada davaya cevap dilekçesinin ilgili mahkemesine sunulması ve görevlendirmeyi izleyen ilk duruşmaya girilmesini müteakip avukat, görevlendirme ile ilgili gelişmeleri bir rapor halinde adli yardım bürosuna / temsilcisine sunar. Hizmetin sonunda da, bu konudaki raporunu ve hizmetin sona erdiğini gösterir belgeleri adli yardım bürosuna yada temsilcisine iletir.
Görevlendirme tarihini izleyen her yıl sonunda yargılama ile ilgili rapor, adli yardım bürosuna sunulur.
Yürütme kurulu, adli yardım görevlendirmeleri ile ilgili gerek duyduğu inceleme ve denetimleri yapmakla görevli ve yetkilidir. Görevli avukatın, görevini gereği gibi yada hiç yerine getirmemesi, görevini haklı sebep olmaksızın yarıda bırakması gibi hallerde; yürütme kurulunun önerisi doğrultusunda Baro Yönetim Kurulu disiplin yönünden gereğini takdir ve ödenen ücretin iki katıyla geri istenmesi konusunda karar verebilir.
Görevli Avukatlar Listesinden Çıkarılma :
MADDE 19 :
Aşağıda yazılı hallerde, yürütme kurulunun önerisi ile GÖREVLİ avukatın görev listelerinden silinmesine Baro Yönetim Kurulunca karar verilebilir:
a. Ön hizmet bürosundaki nöbette bulunulmaması;
b. Yasal çekilme zorunluluğu bulunmaksızın adli yardım görevinin kabul edilmemesi yada alınan görevin tamamlanmaması;
c. Adli yardım isteklisi ile ayrı bir vekalet ücreti anlaşması yapıldığının yada zorunlu yargılama ve takip giderleri dışında avans alındığının anlaşılması;
d. Yönetmelik ve bu Yönerge kapsamında öngörülen raporların düzenlenip büroya teslim edilmemesi;
e. Verilen yazılı önele rağmen istenilen belge ve bilgilerin büroya teslim edilmemesi;
f. Adli yardım isteminin haksız yada adli yardım isteklisinin verdiği belgelerin gerçeğe aykırı olduğunun sonradan anlaşılmasına rağmen durumun adli yardım bürosuna bildirilmemesi;
g. Adli yardım görevi sırasında Avukatlık Yasası ve Avukatlık Meslek Kurallarına aykırılık nedeniyle disiplin cezası verilmesi;
Yukarıdaki hallerin ortaya çıkması durumunda yürütme kurulu, önce ilgili avukattan yazılı açıklama ister ve gerekli gördüğü hallerde bir üyesini raportör olarak görevlendirir. Yapılacak inceleme sonucunda oluşacak görüş ve avukatın yazılı açıklaması Baro Yönetim Kuruluna bildirilir. Fiilin disiplin hukuku yönünden değerlendirilmesi Yönetim Kurulunun takdirindedir.
Avukatlar listesinden silinmeye ilişkin Yönetim Kurulu kararları kesindir.
Listeden silinmeyi gerektiren adli yardım görevi nedeniyle avukata ödenmiş bulunan ücret, yasal faizi ile geri alınır. Adli yardım görevinin kabul edilmemesi sebebiyle listeden silme halinde, görevin Asgari Ücret Tarifesinde öngörülen ücreti ilgili avukattan tahsil edilir.
Listeden silinen avukatın yeniden listeye yazılması, yürütme kurulunun görüşü alınarak Yönetim Kurulu kararı ile mümkündür.
ALTINCI BÖLÜM
YÜRÜRLÜK
Yürürlük :
MADDE 20 :
Bu yönerge, Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 31/01/2005 tarihli toplantısında, 4/3 sayılı kararıyla kabul edilmiş olup, Baro panolarında ilanı suretiyle yürürlüğe girer.
İlgili Mevzuat :
MADDE 21 :
TBB Adli Yardım Yönetmeliği’nin, Trabzon Barosunda uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri içeren bu yönergede hüküm bulunmayan durumlarda, anılan Yönetmelik ve Avukatlık Yasası hükümleri uygulanır.
Büronun Kuruluşu :
GEÇİCİ MADDE 1 :
Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği’nin yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 28/12/2001 Tarih ve 469 sayılı kararı ile kurulmuştur.
Baro yönetim kurulunun 04/10/2006 Tarih ve 37/7 sayılı kararı ile seçilen yönetim kurulu üyesi ile iki avukat, bu yönergenin 5.maddesi ile kurulan yürütme kurulunun üyelerini oluşturur.
İlk Yürütme Kurulu :
GEÇİCİ MADDE 2 :
Adli yardım bürosu ilk yürütme kurulu, Baro Yönetim Kurulu 04/10/2006 tarih ve 37/7 sayılı kararı ile seçilen Yönetim kurulu üyesi ile iki avukattan oluşur.
İlk yürütme kurulunun görev süresi, Trabzon Barosunun ilk seçimli genel kurulunu izleyen bir ay içinde Yönetim Kurulunca yeni kurul üyelerinin seçilmesi ile sona erer.
Adli Yardım Bürosu İlk Görev Listeleri :
GEÇİCİ MADDE 3 :
“Baro Yönetim Kurulu’nca yapılacak duyuru üzerine; görev listelerinde yer almak isteyen avukatlar; Baro Başkanlığına, görev almak istemedikleri faaliyet alanlarını da belirterek yazılı olarak başvururlar.
Başvuran avukatlar arasından, duyurulacak tarihte Baro Yönetim Kurulu tarafından aleni olarak yapılacak kura çekimi ile görev listeleri oluşturulur ve ilan edilir. Kura çekimi işleminden sonra listeye kayıt başvuruları hakkında bu Yönergenin 7. maddesi uygulanır.
Adli Yardım Temsilcileri :
GEÇİCİ MADDE 4:
İlçe adli yardım temsilcilerinin görev süreleri Trabzon Barosunun bir sonraki Baro seçimli genel kurulunu izleyen ay sonuna kadar, adli yardım temsilciliği görevini yürütür
Trabzon Barosu Danışma Meclisi Yönetmeliği
KAPSAM:
MADDE 1: 1136 sayılı Av. Kanununun 4667 sayılı yasa ile değişik 95/15. maddesi uyarınca Trabzon Barosu Yönetim Kurulunca hazırlanmıştır. Tüzük ile Trabzon Barosu yapısı içinde, bu yönetmelik kapsamında yönetsel özerkliğe sahip Trabzon Barosu Baro Danışma Meclisi oluşturulmuştur.
AMAÇ:
MADDE 2: Meslek ve Yargı sorunlarının tespit ve çözümünde, mesleki saygınlık ve dayanışmayı sağlamada, Avukatların çeşitli istek, öneri, birikimleri ile, eleştirilerini demokratik bir oluşumla sunmalarını ve Baro Yönetimi çalışmalarına katkıda bulunarak katılımcığı arttırarak demokratik ve katılımcı oluşumu sağlamayı amaçlar.
BARO DANIŞMA MECLİSİ'NİN ORGANLARI:
MADDE 3: Baro Danışma Meclisinin organları:
a) Meclis Genel Kurulu
b) Meclis Başkanlık Divanı'dır
MADDE 4: Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu:
a) Baro Başkanlık divanı, Disiplin Kurulu Başkanı, Denetleme Kurulu Başkanı,
b) TBB Delegeleri ve TBB Organlarında görev alanlar,
c) İlçe temsilcileri,
d) Kurul ve Komisyon Başkanları
e) Stajyer Avukat temsilcileri (bir kişi)
f) Önceki dönem Baro Başkanları,
g) Baroya kayıtlı ve Avukatlık Mesleğinde 25 yılını tamamlamış meslek mensupları.
MADDE 5: Genel Kurulun Görevleri: Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nun Görevleri:
a) Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divan'ını seçmek ve azalma olursa tamamlamak
b) Gündemdeki konuları konuşmak, gerekli gördüğü tavsiye kararlarını almak.
c) Baro Yönetim Kurulu'nun istemiyle gündeme alınan konular hakkında görüş oluşturup tavsiye kararı almak.
d) Bir sonraki toplantıda görüşülmesini istediği konuların gündeme alınmasına karar vermek
e) Bu yönergede gerekli gördüğü değişiklikler için tavsiye kararı almak.
f) Hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve mesleğin gelişmesi yönünde görüş ve öneriler sunmak.
MADDE 6: Genel Kurul'un Toplantıları:
a) Olağan Toplantı: Baro Genel Kurulunu takiben, Baro Danışma Meclisi Baro Başkanının çağrısı üzerine en geç OCAK ayı içinde toplanır. Takip eden toplantılar yine, en geç iki ayda bir yapılır.
b) Olağanüstü Toplantılar: Baro Başkanı veya Baro Danışma Meclisi Başkanı gerekli gördükleri hallerde Baro Danışma Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırabilir. Ayrıca, üyelerin 1/10' nun yazılı talebi ile Meclis, olağanüstü toplantıya çağırabilir.
MADDE 7: Toplantı ve Karar Yeter Sayısı: Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyları ile karar verir. Toplantının açılışı için yeter sayı, Baro Meclisi üye sayısının %20' sidir. Bu sayı 20' den az olamaz.
MADDE 8: Kararların Niteliği: Baro Danışma Meclisi Genel Kurul kararları tavsiye niteliğindedir.
MADDE 9: Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divan' nın oluşumu: Trabzon Barosu Genel Kurulu'nun 2 yılda bir yapılan seçimle olağan toplantısını takip eden 3 ay içinde yapılacak Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nun ilk toplantısında üyeleri arasından seçeceği bir başkan, iki başkan vekili ve iki divan üyesinden oluşur. Baronun; yönetim, disiplin ve denetleme kurulu başkan ve üyeleri bu görevlerinin devamı süresince, Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divanı'nda görev alamazlar. Başkanlık Divanına seçilenlerin, Baro Merkez ve Komisyon Başkanlık Divanlarındaki görevleri sona erer.
MADDE 10: Başkanlık Divanı'nın Görev Süresi: Görev süresi 2 yıldır. Bu süre içerisinde değişiklikle Başkanlık Divanına seçilenler, kalan süreyi tamamlar. Aynı kişiler yeniden seçilebilir.
MADDE 11: Başkanlık Divanı'nın Çalışma Yeri: Baro Yönetimince, Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divanının çalışmaları için uygun bir yer tahsis edilir.
MADDE 12: Başkanlık Divanı'nın Görevleri: Baro Danışma Meclisi Başkanlık Divanı, meclisin sürekli organı olarak;
a) Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nu en çok iki ayda toplamak, gündemi hazırlamak ve meclis üyelerine duyurmak.
b) Baro Danışma Meclisi Genel Kurul kararları ile ilgili gelişmeler ve yapılan diğer çalışmaları hakkında Baro Meclisi Genel Kurulu'na bilgi sunmak.
c) Baro Danışma Meclisi çalışmalarını meslektaşlara duyurmak,
d) Baro Danışma Meclisi Genel Kurulu'nun vereceği diğer görevleri yapmak,
e) Görevin gerektirmesi halinde, geçici alt çalışma grupları oluşturmak,
f) Gerekli kayıt ve belgeleri tutmak.
MADDE 13: Giderlerin Karşılanması: Baro Danışma Meclisi'nin çalışmalarının ve etkinliklerinin giderleri Baro yönetimince karşılanır. Bu giderlerin tahakkukunda ve ödenmesinde Baro yönetiminin tabii olduğu esaslar uygulanır.
MADDE 14: Bu yönerge hüküm bulmayan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Yasası ile Avukatlık Yasası Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
YÜRÜRLÜLÜK:
MADDE 15: Trabzon Barosu Baro Danışma Meclisi Yönergesi 24.10.2008 tarih ve 4/2 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu Avukat Sekreterleri Yönergesi
Madde 1 :Bu yönerge; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 46. Maddesi gereğince Avukat yanında çalışan sekreterlerin uymak zorunda oldukları çalışma şartlarını düzenler.
Madde 2: Sekreterler için Baro başkanlığı nezdinde bir sicil oluşturulur ve her bir sekreter için ayrı dosya tutulur.
Madde 3:
a. Avukatlar ve avukat ortaklıklarıkısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklanmış, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olan kişiler affa uğramış olsalar bile sekreter olarak çalıştıramazlar.
b. Sekreterler, kurum, kuruluş, adli merciler ve iş sahipleri ile ilişkilerinde karşılıklı saygı içerisinde davranmak, Avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyecek tutum ve davranışlardan kaçınmak zorundadır.
c. Sekreterler yapmış oldukları iş nedeniyle çalıştığı büronun işleyişi veya iş sahiplerine ait bilgiler hakkında sır saklama yükümlülüğü altındadır. Bu bilgileri işten ayrılmış olsa da 3. kişilerle paylaşması yasaktır.
d. Sekreterler kendi adlarına kartvizit bastıramaz, kendilerini avukat gibi tanıtamazlar.
e. Sekreterlerin giyimlerinde sadelik, temizlik ve hizmete uygunluk esastır. Aşırılık teşkil eden, toplumun geneli tarafından yadırganan kıyafetler giyilemez. Erkek sekreterler düzenli olarak sakal traşı olmak zorundadır.
f. Sekreterler, avukatları adına takip ettikleri işlerin doğruluğu ve geçerliliği hususunda avukata ve 3. Kişilere karşı hukuki ve cezai sorumluluklarının bilinciyle hareket etmek zorundadır. Sekreter, takip ettiği bir iş nedeniyle doğacak zarardan müşterek ve müteselsilen sorumludur.
g. Sekreterler her ne surette olursa olsun adli mercilerde başkaları adına ücretli veya ücretsiz iş takibi yapamazlar. Ciro yolu ile bono, çek v.s. belge alıp kendileri adına takip edemezler.
h. Yukarıda yazılı nitelikleri taşımayan kişiler sekreter olarak çalıştırılamaz, Baroca kimlik kartı verilemez, bu nitelikleri kaybeden sekreterlerin kimlik kartları Baro Başkanlığı tarafından iptal edilir. Yönergeye aykırı davranışların tespiti halinde Baro Başkanlığınca durum yazılı olarak Avukat ya da Avukat ortaklığına bildirilir.
Madde 4: Baro tarafından bu yönergeye dayanılarak tek tip iş akdi hazırlanır. Avukat ve Avukat ortaklığı sekreterleri ile tek tip iş aktini belirli yada belirsiz süre için imzalar. İş akdine avukat ve sekreterlerce özel şartlar eklenebilir. Avukat sekreterine iş bu yönerge Baro Başkanlığına başvuru sırasında yazılı olarak tebliğ edilir. İş bu yönerge Avukat ve Avukat ortaklığı ile sekreter arasında imzalanan iş akdinin ayrılmaz bir parçası olup; bu yönergeye aykırı davranışlar iş akdine aykırılık oluşturur.
Madde 5:
a. Bürosunda sekreter çalıştıracak avukat veya avukat ortaklığı Baro Başkanlığına yazılı olarak başvurur. Başvuru evrakına kişinin adli sicil kaydı, kimlik bilgileri, Baro Başkanlığınca hazırlanan tek tip iş akdi, Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesi eklenir.
b. Sekreterlere; Baro Başkanlığı tarafından yanında çalıştığı avukatın veya avukat ortaklığının başvurusu ile tanıtıcı kimlik kartı verilir. Kimlik Kartında sekreterin fotoğrafı, kimlik bilgileri ve yanında çalıştığı avukatın veya avukat ortaklığının ismi ve imzası bulunur. Kimlik kartları adli mercilerde yakaya takmak ya da boyuna asmak suretiyle taşınmak zorundadır.
c. Kimlik kartları her takvim yılı başında yenilenir. Kimlik kartları bir önceki yıla ait kimlik kartlarından rahatlıkla ayırt edilebilir nitelikte, sekreterin ismi ve fotoğrafı açıkça görülebilir şekilde hazırlanır.
Madde 6: Baro başkanlığı tarafından sekreterlere uygun görülen zamanlarda seminer, hizmet içi eğitim, kurs verilir. Sekreterlerin bu faaliyetlere katılmaları zorunlu olup; geçerli mazereti olmadan katılmayan sekreterlerim kimlik kartları iptal edilir.
Madde 7 :Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 18.06.2010 gün ve 117/3 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu İç Yönetmeliği
Bu yönetmelik Trabzon Barosunun 1136 sayılı Avukatlık Kanunu, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği ve T.B.B. Yönetmeliklerinde yer almayan iç yönetim ve işleyişine ait işlerin yürütülmesinde uygulanacak usul ve kuralları kapsar
BİRİNCİ BÖLÜM
KOMİSYONLAR
KURULUŞ
Madde 1 : Yönetim Kurulunca üye sayısı, çalışma süresi ile çalışma yöntemlerini belirlenerek komisyon kurulmasına karar verilebilir.
Komisyonlar belirli bir veya birden fazla konu üzerinde çalışma yapmak üzere yönetim kurulu kararı ile kurulur. Trabzon Barosu Avukatlarının yanında, konusunda uzman olan kişiler de danışman üye olarak görevlendirilebilir.
Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü hallerde, kurulmuş bir komisyonun faaliyetine son verebileceği gibi birleştirmeye de karar verebilir.
Madde 2 : Komisyon üyeleri, yönetim kurulunun uygun gördüğü yöntem ile yapılan duyuru sonucu başvuran baro üyesi avukat ve stajyer avukatlar arasından, kasım ayının son haftasında ve iki yıl süreyle görev yapmak üzere görevlendirilir. Görev süresi sona eren komisyon üyeleri, yönetim kurulunca yenilik doğurucu bir kararın alınmasına kadar, nihayet 1 Ocak gününe kadar görevine devam eder.
Bir kişiye ikiden fazla komisyonda görev verilemez.
Stajyer avukatların sayısı, komisyon üye tam sayısının 1/3 ünden fazla olamaz.
Komisyon çalışmaları için gerek duyulması halinde sürekli yada geçici olarak Trabzon Barosu üyeleri dışında da yeteri sayıda danışman üye sıfatıyla üye kabul edilebilir. Danışman üyeler görüş bildirebilirler ancak kararlara katılamazlar. Sürekli yada geçici olarak danışman üyenin toplantıya katılması yönetim kurulu kararına bağlıdır.
ÇALIŞMA ESASLARI VE ŞEKLİ
Madde 3 : Komisyonlar ; demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ve demokratik toplum anlayışı çerçevesinde, bireylerin yasalar önünde eşitliği, Atatürk devrim ve ilkeleri, yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkelerini göz önüne alarak bağımsız savunma erkinin kurumsal yapısı içinde avukatlık mesleğine, meslektaşlarına, kamuya hizmet amacı doğrultusunda ve yönetim kurulunca belirlenen alanda görev yapar.
Yönetim Kurulu, kurulan komisyonların çalışma alanlarına ilişkin çalışma yönergelerini düzenleyerek ilgili komisyona bildirir.
Komisyonlar, yıllık çalışma programı ve tahmini bütçelerini, ilk toplantı tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yönetim kuruluna sunar.
Komisyonun hazırladığı yıllık çalışma programı ve benzeri düzenlemeler yönetim kurulu kararıyla yürürlüğe girer.
Komisyonlar, gerek gördüğü hallerde, çalışmasını alt kurullar oluşturmak sureti ile yapabilir.
Komisyonlar, programında yer alan faaliyetlerini ve yönetim kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirir, yıllık çalışmalarına ilişkin yazılı raporunu eylül ayı sonuna kadar yönetim kuruluna verir.
Madde 4 : Komisyon üyeleri ilk toplantıya Baro Başkanı tarafından çağrılır. Bu toplantıda, başkan, başkan yardımcısı ve yazman üye seçimi yapılır. Komisyon üye sayısının beşten az olması halinde başkan yardımcısının seçilmesi komisyon kararına bağlıdır.
Madde 5 : Komisyon başkanı, toplantı gündemini tespit eder, olağan ve olağanüstü toplantılara çağırır, toplantılara başkanlık eder. Komisyonu temsil eder.
Madde 6 : Komisyon başkan yardımcısı, başkanın görevlerine yardımcı olur, yokluğunda komisyon toplantılarına başkanlık eder.
Madde 7 : Komisyon yazmanı, üyelerin toplantıya çağrılmasını, gündeme göre gerekli dosyaların ve dokümanın hazırlanmasını sağlar, evrak kayıt ve karar defterini tutar, tüm kayıt ve belgelerin Baro tarafından belirlenen yerde ve şekilde arşivlenmesini sağlar.
Madde 8 : Komisyon üyeleri, olağan ve olağan üstü toplantılara katılır, kurulun amacını ve yıllık programını gerçekleştirmek için katkıda bulunur, alınan kararlara uyar, acil durumlarda kurulun görevlendirme kararı olmaksızın Kurul başkanının vereceği görevleri yerine getirir.
Madde 9 : Komisyon toplantıları Yönetim Kurulunca belirlenen yerde yapılır.
Madde 10 : Olağan toplantılar çalışma takviminde belirlenen tarihlerde ayda en az bir kez, olağan üstü toplantılar ise komisyon başkanının en az bir gün öncesinden yaptığı çağrı üzerine yapılır. Bu çağrıda toplantının gündemi de bildirilir.
Madde 11 : Toplantı yeter sayısı görevlendirilmiş üye sayısının yarıdan bir fazlasıdır.
Kararlar, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır.
Toplantı başkanı oyunu en son kullanır ve oyların eşitliği halinde konu yeniden görüşülüp yeniden oya sunulur. Yine eşitlik varsa başkanın oyu iki oy olarak sayılır.
Toplantıda alınan kararlar yazman tarafından karar defterine yazılır ve toplantıya katılan tüm üyeler tarafından imzalanır. Aykırı oy kullanan üyeler istedikleri takdirde aykırılık kaydını kararın sonuna yazdırabilirler.
Madde 12 : Komisyonlar gerçek ya da tüzel kişilerle yapacakları yazışmalarını Baro yazışma yöntemi içinde ve Baro kalemi aracılığıyla yaparlar. Dışarıdan gelen her türlü yazılı belge ve yazılar da aynı yöntemle Baro kalemine gelir ve Genel Sekreterlikçe bir örneği ivedi olarak ilgili komisyona havale edilir.
Komisyonlar, çalışma alanlarında basın bildirisi yayınlayabilir, basın toplantısı düzenleyebilir. Basın bildirisi Baro Başkanı onayı ve komisyon adına başkanının imzası ile yayınlanır. Basın toplantılarında Baro Başkanı ya da başkanın yetkili kıldığı başkanlık divanı üyesi hazır bulunur.
Komisyon başkan veya üyeleri, Baro başkanlık divanının bilgi veya yazılı görevlendirmesi halinde Trabzon Barosu adına komisyonu ilgilendiren her türlü etkinlik ve toplantılara katılabilir.
Madde 13 : Komisyonca kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın, toplantılara iki kez üst üste veya bir yıl içinde toplam 4 kez katılmayan üyenin üyeliği sona erer. Sona eren üyeliğin, başkan, başkan yardımcısı veya yazman olması halinde, kurul bir sonraki toplantısında boşalan başkan yardımcısı veya yazman için seçim yapar. Seçim sonucunu yönetim kuruluna bildirir. Bu halde dahi seçilen üyelerin göreve başlamaları yönetim kurulu kararına bağlıdır.
Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde, kurul üyeliğine son verebilir.
Üyeliğin her hangi bir nedenle sona ermesi halinde, yapılacak ilk toplantıda durum karar defterine yazılır ve yönetim kuruluna ivedilikle bildirilir.
Boşalan üyelik, gerekli görüldüğü takdirde, yönetim kurulu tarafından tamamlanır.
Madde 14 : Komisyon, yapmayı karar altına aldığı etkinlik ile ilgili tahmini bütçesini, projesi ile birlikte yönetim kuruluna iletir.
Baro başkanı, baro başkanlık divanı yada yönetim kurulu tarafından doğrudan görevlendirme halinde komisyonun tahmini bütçe bildirmesine gerek yoktur..
Madde 15 : Harcırah ve avans ödemesi ile avansın kapatılmasında Baro’nun genel prensip ve kabulleri esas alınır ve uygulanır.
Madde 16 : Kurullar arasında eşgüdüm ve işbirliğini sağlamak amacıyla Baro Başkanının başkanlığında, Başkanlık Divanı üyeleri ve komisyon başkanlarının katılımı ile toplantı yapılır..
Toplantılar Ocak ve Haziran aylarının son haftasının Perşembe günü olmak üzere yılda iki kez olağan, Baro Başkanının gerek duyduğu durumlarda ise olağan üstü toplanır.
Bu Kurula Baro Başkanı, yokluğunda Baro Başkan Vekili başkanlık eder. Yazmanlık görevini Baro Genel Sekreteri yapar. Toplantının gün, yer ve saatini içeren gündem, en az üç gün öncesinden güncel yöntemler ile Baro Genel Sekreteri tarafından katılacaklara bildirilir.
Kararlar oy çokluğu ile alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
BARO PERSONELİ
Madde 17 : Baro için yeterli sayıda personel istihdamına, personelin asgari ücretin altında olmamak üzere aylık ücretini, fazla çalışma, ikramiye, prim v.s. ücretlerini, hafta tatili yasasına uygun olmak üzere çalışma gün ve saatlerini belirlemeye Baro Yönetim Kurulu yetkilidir.
Madde 18 : Göreve alınacak hizmetliler dışındaki personelin en az lise mezunu olması ve bilgisayar kursunu bitirmiş olması gereklidir. Muhasebe bilgisinin varlığı tercih nedenidir.
Madde 19 : Baronun müdafi isteklerini düzenlemekle görevli bürosunda çalıştırılacak personelin ücret, kıdem ve ihbar tazminatı, S.S.K. giderleri gibi giderleri Maliye Bakanlığından gönderilip TBB tarafından Baromuza tahsis edilen özel ödenekten, adli yardım isteklerini düzenlemekle görevli bürosunda çalıştırılacak personelin ücret, kıdem ve ihbar tazminatı, S.S.K. giderleri gibi giderleri de Maliye Bakanlığından gönderilip TBB tarafından Baromuza tahsis edilen özel ödenekten ödenir.
Madde 20 : Yönetim Kurulu ; günün koşullarına göre Baro personeli tarafından makbuz karşılığı tahsil edilip kasaya girişi yapılan paraların hangi miktarla sınırlı olarak kasada tutulacağına karar verir. Bu miktarı aşan meblağlar Baro personelince günlük olarak Sayman’a teslim edilir.
Madde 21 : Baro çalışanlarının avukatların özel işlerini takip etmeleri yasaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BÜTÇE VE MUHASEBE
Madde 22: Trabzon Barosunun alacak, borç ve varlığının saptanması, bunlarla ilgili hesap işlemleri aşağıdaki ilkeler çerçevesinde muhasebe yöntem ve kurallarına göre yürütülür. Baronun bütçe dönemi 1 Kasımda başlar 31 Ekimde sona erer. Yönetim Kurulunun Sayman olarak seçilen üyesi saymanlık servisinin başı olarak saymanlık fişlerini, mizan cetvellerini, defterleri ve diğer gerekli kağıtları imzalayarak servisin yaptığı işlerin uygunluğunu onaylar.
Madde 23: Saymanlık işleri, Sayman, tahsildar ve gereği kadar görevli aracılığı ile yürütülür. Yönetim Kurulu kararı ile bu işleri görmek üzere odaya kayıtlı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile de sözleşme akdedilebilir.
Madde 24: Bütçenin onaylama tarihi ile yürürlük süresi içinde olağan ve zorunlu gideler için yönetim kurulu ödeme yapmaya yetkilidir.
Madde 25 : Baro bütçesi aşağıdaki kısımlardan oluşur.
a ) Yıllık bütçe gerekçesi
b) Yıllık bütçe yönetmeliği
c) Gelirler cetveli
d) Giderler cetveli
e) Kadro cetveli
Madde 26: Gelirler cetvelinin bölüm ve maddeleri aşağıda gösterilmiştir.
I – Giriş kesenekleri
a) Stajyer kayıt ücretleri
b) Avukat ve Avukatlık Ortaklığı giriş kesenekleri
II- Yıllık kesenek
III- Kimlik belgesi ve sicil cüzdanı ücretleri
IV- Yayın gelirleri
V- Çeşitli gelirler
a) Bağış ve yardımlar
b) Faizler
c) Para cezaları
d) Mesleki faaliyetler ve satışlardan doğan gelirler
VI- Geçen yıllar gelirleri
Madde 27 : Gider cetvelinin bölüm ve maddeleri aşağıda gösterilmiştir.
I – Yönetim giderleri
a) Genel Kurul giderleri
b) Yolluk ve harcırahlar
c) Temsil giderleri
d) Başkaca yönetim giderleri
II- Personel giderleri
a) Görevliler ve hizmetlilerin ücretleri
b) İkramiyeler
c) Yol ödentisi
d) Tahsilat primleri
e) Kasa ödentisi
f) Giyim giderleri
g) S.S.K. primleri ve işveren payı
h) Personel yollukları
i) Fazla çalışma ücretleri
j) Kıdem tazminat ödentisi
k) Yasalar ve Genel Kurul kararları nedeni ile doğacak giderler
III- Büro giderleri
a) Kırtasiye ve basılı kağıt giderleri
b) Haberleşme ve iletişim giderleri
c) Gazete, dergi, bülten, duyuru giderleri
d) Bakım, onarım ve taşıma giderleri
e) Döşeme, büro araçları onarım giderleri
f) Kiralar
g) Tutanak kağıdı giderleri
h) Başkaca büro giderleri
IV- Yayın giderleri
a) Dergi, bülten ve sair yayın giderleri
b) Yazı ücretleri
c) Avukatlar Listesi ve albüm giderleri
V- Sosyal Yardımlar
a) Avukatlara yapılacak yardım ve krediler
b) Baro personeline yapılacak yardımlar
c) Başkaca sosyal yardımlar
VI- Yatırım giderleri
a) Yazı, hesap makinesi, fotokopi vb. makinelerinin alım giderleri
b) Perde, mobilya, döşeme vb. eşya alım giderleri
c) Kitap, dergi alımı
d) Başkaca yatırım giderleri
VII- Vergi, resim ve kesenekler
a) Damga Vergisi
b) Türkiye barolar Birliği keseneği
c) Sivil savunma fonu payı
d) Başkaca vergi, resim ve aidatlar
VIII- Adli yardım bürosu giderleri
a) Çeşitli harcamalar
IX- Karşılıklar
Artı gelirler farkı olup ileride yapılması düşünülen giderler karşılığı
Madde 28 : Genel Kurula sunulacak bütçeyi hazırlayan yönetim kurulu bütçe tasarısının gelir ve giderler cetvelinin bölüm ve maddelerinde değişiklik yapabilir. Bütçenin gelir ve gider cetvelindeki oranlama ve ödenekler önceki yılın eylemli tahsilat ve ödeme tutarı üzerinden egzersiz usulü ile yapılır.
Madde 29 : Gelirler tahsilat alındısı veya banka dekontu karşılığında toplanır, giderler yasal belgelere dayanır. Gelir ve gider belgelerinin biri sayman üye, diğeri başkanlık divanı üyelerinden biri olmak üzere en az iki kişi tarafından imzalaması gereklidir.
Madde 30 : Giderler bütçesinin bir bölümünün maddelerindeki ödenek yetmediği takdirde aynı bölümün diğer bir maddesinden o bölüme aktarma yapmaya yönetim kurulu yetkilidir.
Olağanüstü durumlar ve zorunluluk bulunan hallerde bölümler arası aktarma Yönetim Kurulunun isteği ve Genel Kurulun onayı ile yapılır.
Madde 31 : Baro muhasebesi yönetim kurulunca kabulş edilen hesap planında belirtilen ana ve tali hesaplar planına göre işlenir.
Madde 32 : Baronun muhasebe işlemleri için aşağıda belirtilen defterler tutulur.
a) Defteri Kebir
b) Yevmiye Defteri
c) Envanter Defteri
d) Üye kesenek defteri veya kartoteksi
e) Demirbaş defteri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
SON HÜKÜMLER
Madde 33 : Bu iç yönetmelik 15.03 2003 gününde Trabzon Barosu Genel Kurulunca kabul edilerek yürürlüğe girmiş ve Trabzon Barosunun 1, 2 ve 3 no.lu iç yönetmelikleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 34 : Bu iç yönetmelik hükümlerinin yürütülmesinden Trabzon Barosu Yönetim Kurulu görevli ve sorumludur.
Trabzon Barosu Basın Yayın ve Bilişim Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge; Trabzon Barosunu Basın Yayın ve Bilişim teknolojilerinden yararlandırmak için; Basın Yayın ve Bilişim Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Basın Yayın ve Bilişim Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Bu yönerge, Trabzon Barosu Yönetim Kurulunca yayınlanmasına karar verilen dergi, bülten gibi her türlü yayın organının çıkarılmasını, Trabzon Barosunun bilişim teknolojisinden yararlandırılmasını, yazılım ve donanım desteği sağlanmasını, otomasyon sistemi sağlanmasını, web sitesi geliştirme ve güncellemesini, Basın Yayın ve Bilişim Komisyonunun görev ve yetkileri ile kuruluş ve çalışma usullerini kapsar.
Madde 3: Tanımlar ;
Web Sitesi : İnternet ortamında Baronun tanıtımı, bilgilendirme ve haberleşme işlevini gören sayfalar bütününü,
Webmaster : Web Sitesinin kurulum ve güncellemesini yapan kişi veya kişileri,
Bilişim :Bilgisayar teknolojisini,
Otomasyon : Trabzon Barosu’na bağlı birimlerdeki bilgisayar, yazılım ve donanımı, birimler arasındaki ağ kurulumunu ve kullanımını,
Yazılım :Her türlü bilgisayar programını,
Donanım :Bilgisayarla kullanılan her türlü araç ve gereci, belirtir.
Madde 4 : Komisyonun Görev ve Yetkileri;
Trabzon Barosu dergisini yayınlamak.
Baro Yönetim Kurulu tarafından ayrıca yayınlamasına karar verilen her türlü yayının çıkarmak.
Baro Dergisinin yayınlama zamanı, derginin basım şekli, kağıt ebat ve kalitesi, sayfa sayısını belirlemek.
Trabzon Barosunun otomasyonunun geliştirilmesi ve işletilmesi için danışmanlık ve gözetmenlik yapmak, gerektiğinde eksiklikleri tespit ederek Yönetim Kurulunu bilgilendirmek, bu konuda yapılacak sözleşmelerde danışmanlık yapmak.
Trabzon Barosunun web sitesinin geliştirilmesi ve güncellemesini sağlamak, bu konuda danışmanlık yapmak, projeler hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunmak.
Bilişim Hukuku konusunda Trabzon Barosunun tüm girişim ve katılımlarında danışmanlık yapmak, başka kuruluşlarca düzenlenen toplantılara Yönetim Kurulu kararıyla temsilci ya da katılımcı göndermek.
Trabzon Barosuna bağlı avukat, stajyer avukat ve Baro elemanlarının internet ve bilgisayar kullanımı için eğitim projeleri hazırlamak, danışmanlık yapmak.
Trabzon Barosu Dergisi ve Web sitesine reklam alımı konusunda danışmanlık ve gözetmenlik yapmak, reklam şekil ve fiyatlarını belirleyerek Yönetim Kuruluna sunmak.
Komisyonlardan gelecek; Toplantı gündem ve tutanaklarını, yayınlamak istedikleri bilgi, belge, fotoğraf ve duyuruları Basın Yayın ve Bilişim Komisyonuna ileterek komisyona ait web sayfasını geliştirmelerini sağlamak.
Baro Organlarının faaliyet duyurularının Baro Yayın Organlarında yayınlamak.
Baro Levhasını yayınlamak.
Trabzon Barosu Çevre Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge ; Trabzon Barosu Çevre Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Çevre Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Komisyonun Amacı ;
Ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde çevre hukukunun uygulanması ve geliştirilmesi için teorik ve pratik çalışmalar yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturmak.
Sürdürülebilir bir yaşam ve kalkınma anlayışı temelinde çevre sorunlarının önlenmesi, doğal ve yapay çevrenin korunması ve geliştirilmesi için çalışmak, çevre bilincini ve hukukunu geliştirmek ve bu tür çalışmalarda bulunan kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlamaktır.
Madde 3 : Komisyonun Görev ve Yetkileri ;
Çevre hukukunun tanıtılması, bilgi ve duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla ulusal ve uluslar arası alanda toplantı, seminer, panel, konferans, basın açıklaması vb. çalışmalar yapmak,
Çevre hukuku alanındaki gelişmeleri izleyerek bunların ülkemizde de uygulanması için çalışmalar yapmak,
Çevre hukuku kapsamında ihlal teşkil eden her türlü eylem ve düzenlemeyi izlemek, bireysel başvuruları incelemek, uygun tepki vermek veya verilmesini sağlamak, bunlara ait bilgileri derlemek, hakları ihlal edilenlere hukuki yardım sunmak,
Çevre hukuku ile ilgili sorunların çözümünde avukatların rolünü ve etkinliğini arttırıcı meslek içi eğitimlerle birikimlerin paylaşılmasını, uzman avukatların yetişmelerini sağlamak, bu alanda çalışma yapanların dayanışma ve işbirliğini güçlendirecek mesleki ve sosyal aktiviteler yapmak,
Çevre hukuku ve çevre kirliliği alanındaki çalışmaların, genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, merkezin çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak,
Çevre hukuku ile ilgili çalışmalar yapan kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve iletişimi geliştirmek, güçlendirmek, koordinasyon sağlamak ve işbirliği yapmak,
Madde 4 : İhtiyaç duyulması halinde, ilgili her konuda bu alanda çalışacakların isteğine bağlı olarak, komisyonca alt çalışma grupları oluşturulabilir.
Madde 5 : Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 28 / 03 / 2003 gün ve 14/7 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge ; Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Çocuk Hakları Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Komisyonun Amacı ;
Çocuk Hakları alanında ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde, çocuk haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi için teorik ve pratik çalışmalar yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturmak.
İstismar ve ihmale maruz kalan ,suça itilen herhangi bir şekilde hakları ihlal edilen çocuklara yönelik bilgilendirme ve hukuki yardım sağlanması konularında, mesleki, kurumsal ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmak ve bu tür çalışmalarda bulunan kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlamaktır.
Madde 3 : Komisyonun Görev ve Yetkileri ;
Çocuk Hakları alanında her tür bilgi ve belgenin derlenerek,başta avukatlar olmak üzere konu ile ilgili herkesin kullanımına açık bir arşiv ve kitaplık oluşturmak,
Ulusal ve Uluslararası alandaki ihlal teşkil eden her türlü eylem ve düzenlemeyi izlemek, uygun tepki vermek veya verilmesini sağlamak, bunlara ait bilgileri derlemek,
Çocuk Hukuku ile ilgili sorunların çözümünde avukatların rolünü ve etkinliğini arttırıcı çalışmalar yapmak,birikimlerin paylaşılmasını sağlamak, bu alanda çalışma yapanların dayanışma ve işbirliğini güçlendirecek mesleki ve sosyal aktiviteler yapmak,
Çocuk Haklarının tanıtılması ve geliştirilmesi, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek amacıyla konferans, panel, seminer vb. çalışmalar yapmak,
Çocuk Hakları alanındaki çalışmaları genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, merkezin çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak,
Hakları ihlal edilen küçüklere yönelik hukuki yardımın sunulması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve danışmanlık ve davada temsil dahil her türlü hukuki yardımda bulunmak,
Çocuklar ve Çocuk Haklarıyla ilgili çalışmalar yapan kuruluşlarla işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması ve bu konularla ilgili çalışmalar yapan kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak,
Madde 4 : İhtiyaç duyulması halinde, çocuk hakları ile ilgili her konuda bu alanda çalışacakların isteğine bağlı olarak, komisyonca aşağıda yer alan alt çalışma grupları oluşturulabilir.
Basınla ilişkiler
Meslek içi eğitim
Yayın
Çocuğun eğitim hakkı
İhmal ve istismar durumunda adli yardım
Tutukevleri ve ıslahevleri
Çocuk mahkemeleri
Çalışan çocuklar
Özürlü çocuklar
Çocuk hakları ihlallerinin izlenmesi
Çocuk hakları eğitimi
Madde 5 : Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 03 / 04 / 2003 gün ve 15/3 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu İnsan Hakları Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge ; Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Çocuk Hakları Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Komisyonun Amacı ;
Çocuk Hakları alanında ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde, çocuk haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi için teorik ve pratik çalışmalar yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturmak.
İstismar ve ihmale maruz kalan ,suça itilen herhangi bir şekilde hakları ihlal edilen çocuklara yönelik bilgilendirme ve hukuki yardım sağlanması konularında, mesleki, kurumsal ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmak ve bu tür çalışmalarda bulunan kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlamaktır.
Madde 3 : Komisyonun Görev ve Yetkileri ;
Çocuk Hakları alanında her tür bilgi ve belgenin derlenerek, başta avukatlar olmak üzere konu ile ilgili herkesin kullanımına açık bir arşiv ve kitaplık oluşturmak,
Ulusal ve Uluslararası alandaki ihlal teşkil eden her türlü eylem ve düzenlemeyi izlemek, uygun tepki vermek veya verilmesini sağlamak, bunlara ait bilgileri derlemek,
Çocuk Hukuku ile ilgili sorunların çözümünde avukatların rolünü ve etkinliğini arttırıcı çalışmalar yapmak, birikimlerin paylaşılmasını sağlamak, bu alanda çalışma yapanların dayanışma ve işbirliğini güçlendirecek mesleki ve sosyal aktiviteler yapmak,
Çocuk Haklarının tanıtılması ve geliştirilmesi, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek amacıyla konferans, panel, seminer vb. çalışmalar yapmak,
Çocuk Hakları alanındaki çalışmaları genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, merkezin çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak,
Hakları ihlal edilen küçüklere yönelik hukuki yardımın sunulması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve danışmanlık ve davada temsil dahil her türlü hukuki yardımda bulunmak,
Çocuklar ve Çocuk Haklarıyla ilgili çalışmalar yapan kuruluşlarla işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması ve bu konularla ilgili çalışmalar yapan kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak,
Madde 4 : İhtiyaç duyulması halinde, çocuk hakları ile ilgili her konuda bu alanda çalışacakların isteğine bağlı olarak, komisyonca aşağıda yer alan alt çalışma grupları oluşturulabilir.
Basınla ilişkiler
Meslek içi eğitim
Yayın
Çocuğun eğitim hakkı
İhmal ve istismar durumunda adli yardım
Tutukevleri ve ıslahevleri
Çocuk mahkemeleri
Çalışan çocuklar
Özürlü çocuklar
Çocuk hakları ihlallerinin izlenmesi
Çocuk hakları eğitimi
Madde 5 : Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 03 / 04 / 2003 gün ve 15/3 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge ; Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Kadın Hakları Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Komisyonun Amacı ;
Kadın Hakları alanında ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde kadın haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi için teorik ve pratik çalışmalar yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturmak.
Herhangi bir şekilde hakları ihlal edilen Kadınlara yönelik bilgilendirme ve hukuki yardım sağlanması konularında, mesleki, kurumsal ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmak ve bu tür çalışmalarda bulunan kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlamaktır.
Madde 3 : Komisyonun Görev ve Yetkileri ;
Kadınların haklarının geliştirilmesi, sağlanması ve uygulanması yönünde ulusal ve uluslar arası alanda toplantı, seminer, panel, konferans, basın açıklaması vb. çalışmalar yapmak,
Kadın hakları kapsamında ihlal teşkil eden her türlü eylem ve düzenlemeyi izlemek, uygun tepki vermek veya verilmesini sağlamak, bunlara ait bilgileri derlemek,
Kadınlarla ilgili sorunların çözümünde avukatların rolünü ve etkinliğini arttırıcı çalışmalar yapmak, birikimlerin paylaşılmasını sağlamak, bu alanda çalışma yapanların dayanışma ve işbirliğini güçlendirecek mesleki ve sosyal aktiviteler yapmak,
Kadın haklarının tanıtılması ve geliştirilmesi, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek amacıyla konferans, panel, seminer vb. çalışmalar yapmak,
Kadın hakları alanındaki çalışmaları genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, merkezin çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak,
Hakları ihlal edilen kadınlara yönelik hukuki yardımın sunulması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve danışmanlık ve davada temsil dahil her türlü hukuki yardımda bulunmak,
Kadınlar ve kadın haklarıyla ilgili çalışmalar yapan kuruluşlarla işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması ve bu konularla ilgili çalışmalar yapan kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak,
Madde 4 : İhtiyaç duyulması halinde, kadın hakları ile ilgili her konuda bu alanda çalışacakların isteğine bağlı olarak, komisyonca alt çalışma grupları oluşturulabilir.
Madde 5 : Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 28 / 03 / 2003 gün ve 14/10 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu Kamu Avukatları Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge ; Trabzon Barosu Kamu Avukatları Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Kamu Avukatları Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Komisyonun Amacı ; Kamu avukatlarının özlük haklarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için teorik ve pratik çalışmalar yapmak, bu konuda baskı unsuru olmaktır.
Madde 3 : Komisyonun Görev ve Yetkileri ;
Kamu avukatlarının sorunlarının çözümü ve bu konudaki bilgi ve duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla ulusal ve uluslar arası alanda toplantı, seminer, panel, konferans, basın açıklaması vb. çalışmalar yapmak,
Kamu avukatlarının hakları alanındaki gelişmeleri izleyerek bunların ülkemizde de uygulanması için çalışmalar yapmak,
Farklı mevzuata tabi kamu avukatlarının tabi olacakları mevzuatın yeknesaklaştırılması, farklı ücret uygulamalarına son verilmesi, özlük hakları ve idari yönden tüm hakların tek elde toplanması yönünde çalışmalar yapmak,
1136 sayılı yasaya rağmen kamu avukatlarına yönelik ayırımcı uygulamaları izlemek, bireysel başvuruları kabul etmek, uygulamanın sona erdirilmesini sağlamak,
Kamu avukatlarının sorunları ile ilgili çalışmalar yapan kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve iletişimi geliştirmek, güçlendirmek, koordinasyon sağlamak ve işbirliği yapmak,
Kamu avukatlarının sorunları alanındaki çalışmaların, genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, komisyon çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturmak,
Farklı kurumlarda çalışan kamu avukatlarının tanışması, kaynaşması, baroya ve baro etkinliklerine katılması amaçlarıyla etkinlikler düzenlemek,
Madde 4 : İhtiyaç duyulması halinde, ilgili her konuda bu alanda çalışacakların isteğine bağlı olarak, komisyonca alt çalışma grupları oluşturulabilir.
Madde 5 : Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 28 / 03 / 2003 gün ve 14/12 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu Özürlü Hakları Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge ; Trabzon Barosu Özürlü Hakları Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Özürlü Hakları Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Komisyonun Amacı ;
Özürlü Hakları alanında ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde, Özürlü haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi için teorik ve pratik çalışmalar yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturmak.
İstismar ve ihmale maruz kalan, suça itilen herhangi bir şekilde hakları ihlal edilen Özürlülere yönelik bilgilendirme ve hukuki yardım sağlanması konularında, mesleki, kurumsal ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmak ve bu tür çalışmalarda bulunan kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlamaktır.
Madde 3 : Komisyonun Görev ve Yetkileri ;
Özürlülerin Haklarının geliştirilmesi, sağlanması ve uygulanması yönünde teorik ve pratik çalışmalar yapmak,
Özürlü hakları kapsamında ihlal teşkil eden her türlü eylem ve düzenlemeyi izlemek, uygun tepki vermek veya verilmesini sağlamak, bunlara ait bilgileri derlemek,
Özürlülerle ilgili sorunların çözümünde avukatların rolünü ve etkinliğini arttırıcı çalışmalar yapmak, birikimlerin paylaşılmasını sağlamak, bu alanda çalışma yapanların dayanışma ve işbirliğini güçlendirecek mesleki ve sosyal aktiviteler yapmak,
Özürlü Haklarının tanıtılması ve geliştirilmesi, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek amacıyla konferans, panel, seminer vb. çalışmalar yapmak,
Özürlü Hakları alanındaki çalışmaları genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, merkezin çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak,
Hakları ihlal edilen özürlülere yönelik hukuki yardımın sunulması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve danışmanlık ve davada temsil dahil her türlü hukuki yardımda bulunmak,
Özürlüler ve Özürlü Haklarıyla ilgili çalışmalar yapan kuruluşlarla işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması ve bu konularla ilgili çalışmalar yapan kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmak,
Madde 4 : İhtiyaç duyulması halinde, özürlü hakları ile ilgili her konuda bu alanda çalışacakların isteğine bağlı olarak, komisyonca alt çalışma grupları oluşturulabilir.
Madde 5 : Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 28 / 03 / 2003 gün ve 14/9 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Trabzon Barosu Sosyal İlişkiler Komisyonu Yönergesi
Madde 1 : Bu yönerge ; Trabzon Barosu Sosyal İlişkiler Komisyonunun kuruluş, görev, yetki ve çalışmasını düzenler.
Sosyal İlişkiler Komisyonunun üye sayısı, çalışma süresi, görev dağılımı ve çalışma esasları ile bu yönergede yer almayan diğer hususlarda 15.03.2003 günlü Genel Kurul toplantısında kabul edilen Trabzon Barosu İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Madde 2 : Komisyonun Amacı ; kültürel, turistik, sportif vb. etkinlikler yoluyla Trabzon Barosu avukatlarının dayanışma ve yardımlaşma duygularını geliştirip yaygınlaştırmak, yaşam kalitesi, mesleki ve sosyal düzeylerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktır.
Madde 3 : Komisyonun Görev ve Yetkileri ;
Avukatların sorunlarının çözümü ve sosyal, kültürel, sağlık ve mesleki niteliklerinin geliştirilmesi yönünde bilgi ve duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla ulusal ve uluslar arası alanda toplantı, seminer, panel, konferans, basın açıklaması vb. çalışmalar yapmak,
Avukatların sosyal, sağlık, kültürel, sportif beceri ve gelişmelerini sağlayacak kurslar düzenlemek, bu tür kursları verebilecek kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
Amaca uygun kulüpler oluşturmak, kulüpler – gruplar arası veya bireysel sportif yarışmalar düzenlemek, katılımcılara ödül vermek,
Kaynaşma, dayanışma ve yardımlaşma amaçlı toplantı, gezi ve eğlenceler düzenlemek,
Genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, komisyon çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak, toplantı, seminer, panel, konferans, basın açıklaması vb. çalışmalar yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturmak,
Madde 4 : İhtiyaç duyulması halinde, ilgili her konuda bu alanda çalışacakların isteğine bağlı olarak, komisyonca alt çalışma grupları oluşturulabilir.
Madde 5 : Bu yönerge Trabzon Barosu Yönetim Kurulunun 28 / 03 / 2003 gün ve 14/8 sayılı kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir