Çocuk Hakları Faaliyetleri
Tarih: 24.11.2011 22:00:00| Okunma Sayısı: 9960

 
 

KAMUOYUNA DUYURU

 

Dün gece TBMM genel kurulunda "cinsel istismar failinin mağdur ile evlenmesi halinde Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verileceği" düzenlemesi teklif edilmiştir.

 

Bu önerge cinsel istismar mağduru olan kız çocuklarının tecavüzcüleri ile evlenmelerini destekleyen, tecavüzü meşrulaştıran bir düzenlemedir.

 

Yasa tasarısının devamında "zamanaşımı süresi içinde evliliğin failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hükmün açıklanacağı" söyleminde mağdurun olası boşanma isteğinin de önüne geçilmektedir. Bu tam anlamıyla kız çocuklarının tecavüzcülerine rehin verileceği anlamına gelmektedir. Bu düzenlemede toplum yararı söz konusu olamaz.

 

Cinsel istismar mağduru kız çocuklarımızın uğradığı tedavi edilemez hasar yetmezmiş gibi faili ile evlendirilerek yeniden cezalandırılması hukuka, insan haklarına sığmaz.

 

Biz Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak her zaman olduğu gibi bu günde geleceğimiz olan çocukların istismarını önlemek için çalışmalar yapılmasını istiyoruz, istismar faillerinin ödüllendirilmesini kabul etmiyoruz. Çocuk istismarı insanlık suçudur. Bir an önce bu hatadan dönülmesini, önergenin geri çekilmesini talep ediyoruz.

 

 

TRABZON BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU ADINA

Av. ÇAĞLA ÖZGÜR

 
 
 
Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonunun öncülüğünde Düzköy mevkiindeki köy okulunda, baro mensuplarının katkıları ile 23 Nisan eğlencesi etkinliği gerçekleştirilmiştir. Çocuklarımızın yüzündeki gülümsemede katkısı bulunan tüm değerli meslektaşlarımıza teşekkür ederiz..

   22.01.2015 tarihinde Baro Merkez Binası Konferans Salonunda Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Trabzon şubesi ile Çocuk Hakları Komisyonu, Kadın Hakları Komisyonu ve CMK kurulu ile "Çocuk Adalet Sistemi'ne ilişkin toplantı düzenlenmiştir. Uygulamadaki sorunlar farklı disipliner yaklaşımlarla irdelenerek, tecrübeler paylaşılmıştır. Çocuk Adalet Sistemindeki aksaklıkların ve çözüm önerilerinin ortak hazırlanacak bir çalışma ile raporlaştırılması kararlaştırılmıştır.


    Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak Trabzon Ortahisar Çamlık İşitme Engelliler İlkokulu’na eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere muhtelif bilişim okul malzemeleri okul müdürü Yılmaz Nuroğlu’na Baromuz Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av Berrak Pınar Alioğlu tarafından 18 Kasım 2014 Salı günü teslim edilmiştir.
 

Trabzon Günebakış gazetesi muhabiri çocuk hakları ile ilgili Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Berrak Pınar ALİOĞLU ile 16 Nisan 2014 Çarşamba günü mülakat gerçekleştirdi.

 

    5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde oluşturulan koordinasyon kurulu toplantısı, 26 Aralık 2013 Perşembe günü saat 14:00 da Trabzon Vali Yardımsıcı başkanlığında Trabzon Belediyesi, İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü kurumları temsilcileri ve baromuzu temsilen Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Sayın Av. Berrak Pınar ALİOĞLU’ nun katılımıyla Baromuz merkez binasında gerçekleştirildi.

ANAYASA’DA ÇOCUK HAKLARI
    
Bu metin, 24-25 Kasım 2011’de Türkiye Barolar Birliği ve UNICEF işbirliğinde düzenlenen “Çocuk Haklarına İlişkin Mevzuatın Sivil Toplumca İzlenmesi ve Anayasa’da Çocuk Hakları” başlıklı çalıştay sonrasında biraraya gelen iletişim ağı tarafından oluşturulmuştur. Ağın, “Anayasa’da Çocuk Hakları” başlığıyla mutabakata vardığı önerileri...... yaıznın devamı için lütfen tıklayınız.


ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANLIĞI
                                                                                       21/11/2011
            Çocuk hakları,yirminci yüzyılda çocukların erişkinlerden farklı haklara sahip olduğu, dolayısıyla da bu hakların ayrıca tanınması gerektiği konusunda, değişik ülkelerde farklı hareketlerle ortaya çıkmaya başlamıştır.

            Çocuk hakları, kanunen veya ahlâki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

            İnsan hakları içinde en çok ihlalli söz konusu olan çocuk haklarıdır. Çocukları korumayı yönelik kanunlarımız var ancak uygulamaya yönelik nitelikli bir çalışma söz konusu değildir.

            Toplumumuzda ki en büyük sorunlardan biri bilinçsizliktir. Çocuk haklarının, ihtiyaçlarının insan haklarının doğal bir parçası olduğu bilincine varılmalıdır. Toplumumuzun temeli olan, geleceğimize şekil verecek çocuklarımız özenle bakılıp gözetilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanın tek ve geçerli yolu da eğitimdir. Eğitimin en önemli noktasının çocuklar olduğundan kimsenin şüphesi yoktur. Ailelerin, öğretmenlerin ve çocuklarımızın çocuk hakları ile ilgili daha fazla bilgilendirilmesi,eğitilmesi gerekir. Çocukların yetiştirilmesinde toplumun, devletin ve ailenin sorumlulukları göz ardı edilemez.     

            Muhasır medeniyetler seviyesine çıkmak için yarının büyükleri olan çocuklarımızı eğitmek,yanlarında olmak tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının borcu ve görevidir.

            Tüm dünya çocuklarının çocuk hakları gününü kutlar, sağlıklı, mutlu ve huzur içinde yaşamalarını temenni ediyoruz. Komisyon olarak Trabzon il ve ilçelerinde bilgilendirme çalışmaları ve hukuki faaliyetlerimize devam edeceğimizi bildiriyoruz.

Çocuk Hakları Komisyon Başkanı
 
Av. Ayşe ÇAKMAKOĞLU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

19.03.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.