AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFELERİNİN VE CMK ÜCRET TARİFELERİNİN GÜNCELLENMESİNE İLİŞKİN;
Tarih: 30.05.2022| Okunma Sayısı: 106

BAROLARDAN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Ülkemizde son dönemdeki olumsuz ekonomik gelişmeler, paranın alım gücündeki azalma ve değişen piyasa koşulları nazara alındığında meslektaşlarımızın ekonomik durumlarının muhafaza edilmesi için 20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2022 Yılı Tarifesi’nde hiç vakit kaybetmeksizin en az %45’lik yeni bir artış yapılması bir zorunluluktur. Nitekim, TCMB verileri ve TCMB internet sitesinde bulunan “Enflasyon Hesaplayıcısı” aracı kullanıldığında, 2021 yılı Kasım Ayındaki 100 TL’nin 2022 yılı Nisan ayı güncel karşılığı 149,59 TL olduğu görülmektedir. Bu durumda her iki tarifedeki ücretlerin de meslektaşlarımızın emeklerini karşılamadığı ve mağduriyetlerine sebep olduğu açıktır.

Ayrıca, Asgari Ücret Tarifesi’nin üçüncü kısmında düzenlenen, “Konusu Para Olan Veya Para İle Ölçülebilen Yardımlarda Ödenecek Ücret” tablosu da mutlaka güncellenmelidir. Nitekim hepimizin malumu olduğu üzere konusu para ile ölçülebilen davalarda, harca esas değer dava tarihine göre hesaplanmakta, fakat kararın kesinleşmesi ortalama 4-5 yılı bulabilmektedir. Mevcut ekonomik işleyiş ve enflasyon oranları dikkate alındığında avukatların zararının faizle karşılanamayacağı tartışmasızdır. Bu sebeple, Tablo’da da düzenleme yapılarak matrahların ve yüzdelerin de arttırılması gerekmektedir.

Bu kapsamda, T.C. Adalet Bakanlığı’nı konu ile ilgili ivedilikle bir çalışma başlatarak gerekli artışları uygulamaya davet ediyoruz.

<<<Haziran 2022><<
Haziran 2022