KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ
 
 

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKALAMASI

 

 

 
 
Ülkemizde ve dünyada kadına karşı şiddet giderek artmaktadır. Savaşların, ekonomik krizlerin, göçlerin yaşandığı, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği bir ortamda; şiddetin en fazla mağdur edeceği kesimin çocuklar ve kadınlar olacağı kaçınılmaz bir durumdur.

 

Ülkemizde de kadınlar toplumsal cinsiyet kaynaklı nedenlerle şiddetin her türlüsünü yaşamaktadır.

 

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun ve yine Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin önlenmesine ilişkin İstanbul Sözleşmelerine rağmen gelenekler, görenekler, yöresel uygulamalar gibi nedenlere sığınılması sonucu yasaların toplum tarafından algılanmasının ve uygulanmasının önü kesilmektedir.

 

Kadın – erkek eşitliğini sağlamak için politikalar üretmekle görevli makamların eşitlik – özgürlük – birey gibi kavramların içini boşaltmaları nedeniyle etkin bir politikanın üretilmediğini görüyoruz.

 

Kadın istihdamının önünün açılmaması, tam tersi üretimden uzaklaştıracak uygulamalar nedeniyle kadınlar çalışma hayatından çekilmekte ve şiddetin her türlüsüne açık hale gelmektedir.

 

Şiddet, taciz, tecavüz gibi insanlık suçlarında kadınlar kovuşturma ve soruşturma aşamalarında bir kez daha şiddetle karşılaşmakta, yargı kararlarıyla da şiddeti uygulayanlar gerekli şekilde cezalandırılamamaktadırlar.

 

Trabzon Barosu olarak kadına yönelik şiddetin kadın ve toplum üzerinde yarattığı olumsuz sonuçların farkındayız. Bu nedenle Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesi için başta yargısal alanda olmak üzere toplumun ve devletin tüm katmanlarında sürecin takipçisi olacağız.


 

 
Trabzon Barosu Yönetim Kurulu Adına

Av. Sibel SUİÇMEZ

Baro Başkanı