YARDIM TÜRÜ VE MİKTARI
Tarih: 19.05.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 3139


 

Yardım Türü ve Miktarları

 
TBB Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu (SYDF) Yönetmeliği ve  Yönergelerine göre yapılacak yardımlar

SYDF Yönetmeliği’ne, ek olarak çıkarılan Çalışma ve Uygulama Yönergelerinde (Yönerge 1-2) kimlere, nasıl ve ne miktarlarda yardım yapılacağı düzenlenmiştir. Yıllara göre de rakamlar değişmektedir.
 
2010 yılı için belirlenen rakamlar aşağıda açıklanmıştır.

1-     SAĞLIK YARDIMLARI
 
Yatarak tedavi gerektiren durumlar, acil travmatoloji, operasyonlar, yatarak tedavi sonrası gerekli olan fizik tedavi, kemoterapi, radyoterapi, evde hemşire bakımı, tıbbi malzeme, stent, tekerlekli sandalye gibi nedenlerle yapılan sağlık harcamaları, yönerge 2 de tanımlanan yöntem ve esaslara göre, istisnalar hariç olmak üzere kısmen veya tamamen karşılanır. Kanserli hastalar hariç ayakta muayene, tetkikler, ilaçlar ile tüm üyeler için estetik operasyonlar sağlık yardımı kapsamı dışındadır. Kanserli hastaların kontrol ve tetkikleri, yapılan işlemleri gösterir epikriz ve detaylı fatura aslı teslim edilmek koşuluyla limitler dahilinde karşılanır.

Bu limitler dahilinde sağlık yardımları, kesintiler hariç, avukatlar için yıllık 120.000 TL stajyer avukatlar için yıllık 20.000 TL’dir. Genel Sağlık Sigortası Sistemi ile anlaşmalı ve yöntemine uygun hizmet veren hastanelerden alınan sağlık hizmetleri için ödenen fark ücretinin tamamı, diğer durumlarda ise, yapılan her işlem için yönerge 2 de tanımlanan birim fiyatlar üzerinden %20 kesinti yapılarak ödenir.

Yurt dışında yaptırılan kapsam dahilindeki tedavi işlemleri için de aynı yöntem uygulanır. Ancak, teminata dahil bir yurt dışı tedavi işlemi, yurt içi bir kurumun sevki ile yapılmış ise, hasta ve bir refakatçisinin ulaşım ve konaklama giderleri ile refakatçiye ait gündelik bedellerinin ödenmesi, bütçe olanakları dikkate alınarak Yönetim Kurulu Kararı ile yapılabilmektedir. Sevkli olarak yurt dışında bir merkezde tedavi olan üyelere ait olmak üzere, yönerge 2 de tanımlanan tüm tıbbi işlem birim limitleri, Yönetim Kurulu kararı ile iki katına kadar arttırılabilir. Bu artırım, yurt içi tedavileri ile sevksiz yurt dışı tedavilerinde yoktur.

Tüm sağlık yardımlarından faydalanmak için, yapılan işlemleri gösteren detaylı fatura aslı ve onaylı epikriz belgesi yeterlidir.

2-     GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK YARDIMLARI (GİY)
 
a- Analık hali  : Doğum yapan bayan avukata, doğum sonrası 800 TL.
 
b- Hastalık hali : Levhaya kayıtlı çalışan avukata, 21 günden fazla istirahat gerektiren hallerde (doğum izni hariç) azami yılda 90 gün için günlük 20 TL yardım, sağlık kurulu raporu aslı teslimi halinde,
 
c- Olağan dışı haller: Kalphastalığı, kanser, felç, kaza gibi durumlar nedeniyle uzun süre tedavi gerektiren zor çareli hastalık hallerinde, hastalığın ağırlığı ve çalışılamayan ek süre de dikkate alınarak, Başkanlık Divanı yetkisi ile yıllık 5.000 TL, durumun daha da ağırlaşması halinde istem üzerine ek olağan dışı yardım olarak Yönetim Kurulu yetkisi ile yıllık 25.000 TL sosyal yardım, levhaya kayıtlı avukata, stajyer avukata ve çalışmayan avukata yapılabilmektedir.

3-     OLAĞAN ÜSTÜ YARDIM
 
Bu sosyal yardımdan yalnız çalışan avukatlar yararlanabilmektedir. Avukatın evinde yada iş yerinde doğal afetlerden kaynaklanan zarar sonrasında, TBB Başkanlık Divanı yetkisinde 5.000 TL, Yönetim Kurulu kararı ile 10.000 TL yardım yapılabilmektedir. 

4-     CENAZE YARDIMI

Ölüm halinde avukatın, çalışmayan avukatın ve stajyer avukatın ailesine 1.250 TL ödemenin derhal yapılmasıdır. Bu ödeme ilgili baro tarafından da yapılabilir. Baro yaptığı ödemeyi, TBB den sonra tahsil eder. 
5-     AMBÜLANS YARDIMI

Acil durumlarda çağrılabilen özel ambülansın ücreti, şehir içi- şehir dışı için farklı olan belirli limitlerde olmak üzere SYDF tarafından karşılanmaktadır.

6-     MUNZAM EMEKLİLİK YARDIMI
 
SYDF Yönetmeliğinin 17/e maddesinde “avukatlık hizmetlerinden emekli olanlara munzam emeklilik yardımı yapılabilir” kuralı bulunmaktadır. Fon kaynaklarının yeterli olması halinde, üyelerin sağlayacağı dayanışma aidatı ve katılım payları da dikkate alınarak, munzam emeklilik yardımı yapılabileceği hükme bağlanmıştır.


Kaynak :
TBB Denetleme Kurulu üyesi Sayın Av.İrfan AKYÜREK'in makalesinden alıntıdır.


 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

20.04.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.