TRABZON

EylülEkimKasım
Tarih: 05.10.2017 | Okunma Sayısı: 107 | | |

BASIN BİLDİRİSİ

4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan Türk Medeni Kanunu’nun 91.yılını kutluyoruz!

4 Ekim günü,1926 yılından bu yana Türk Devrim Tarihi’nin en önemli günlerinden biridir.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde kadınların yok sayıldığı, eşit görülmediği ve insan olması dolayısı ile doğuştan kazandığı haklardan mahrum bırakıldığı bir dünya düzeninde, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girişi ile Türk Kadın’ına gerek aile içerisinde ve gerekse sosyal hayatta hak ettiği itibarin verilmesi büyük bir devrimdir.

Savaştan yeni çıkmış ve küllerinden doğan bir milleti ve en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve savaşta silah barışta kalem arkadaşları, tüm Dünya’ya, bir toplumunun, ancak ve ancak Kadınların da sosyal, siyasal, ekonomik anlamda toplum içerisinde varlıklarının kabul edilerek oluşturulabileceğini ve muhafaza edilebileceğini göstermiştir.

Türk Medeni Kanun’u ile aile içerisinde kadın-erkek eşit hale getirilmiş; evlenme, boşanma ve miras konularında getirilen düzenlemelerle kadının toplumda sahip olduğu yer vurgulanmıştır.

Buna rağmen, Medeni Kanunu’nun kabulünden 91 yıl sonra,1926 yılında iade edilen itibarımız, Kanun’lar arasına gizlenmiş bir takım düzenlemelerle elimizden alınmaya çalışılmaktadır ki BUNU KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR!

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı ile yürürlüğe konulmaya çalışılan ‘’Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi’’ Türk Medeni Kanunu’nun ruhuna, Anayasal ve Türk Toplumu’nun bu zamana kadar ayakta kalmasını sağlayan Laik Düzen ’e aykırıdır.

Trabzon Kadın Hakları Komisyon’u olarak, tüm kadınları, Kazandığımız hakları korumaya ve bu hakları elimizden almaya çalışan düzenle mücadele etmeye davet ediyoruz.

Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu

17.10.2017 Salı