ADLİ YIL AÇILIŞ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 6.09.2017| Okunma Sayısı: 1607

ADLİ YIL AÇILIŞ BASIN AÇIKLAMASI

  İnsanlık tarihinde adalet kavramı son derece önemlidir. Adalet paydasında buluşabilmek tüm insanlık için ortak bir istem ve çaba olmalıdır.

  Devlet için adalet; kanunların yapımında ve hak ve görevlerin dağıtılmasında, belli kişileri veya zümreleri ötekilere üstün tutmadan vatandaşlara aynı hakları vermesini ve aynı görevleri yüklemesini ifade eder. Siyasal topluluğun temeli haktır ve hak neyin adaletli olduğuna karar vermenin ayracıdır. Bu nedenle “adalet devletin temelidir”.

  Devletin en önemli görevlerinden biri adaleti sağlamak ve adaletin sağlandığı güvencesini her vatandaşına hissettirmektir. Halkımız özgürlük, demokrasi ve adaletin vazgeçilmez olduğunu acı tecrübeler sonucunda algılamıştır. Dolayısıyla ADALET TALEBİNİN GİDEREK ARTMASININ temelinde yatan neden adaletin olmadığı bir ülkede artık özgürlüklerin ve demokrasinin ortadan kalkacağının bilinmesidir.

  Adalet ancak hukukun üstünlüğünün sağlanmasıyla gerçekleşebilir. Hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde kişilerin hukuki güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir. Hukuki güvenlik ise tarafsız ve bağımsız bir yargının olması ve adil yargılanma hakkının sağlanmasıyla mümkündür. Adil yargılanma tarafsız ve bağımsız Savcı-Hâkimlerin ve savunma hakkını endişesiz, korkusuz ve hakkın özüne uygun olarak sınızsız kullanabilen Avukatların varlığıyla gerçekleştirilebilir. Sav-Savunma–Yargı ayağının dayanağı evrensel hukuk kuralları, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı-tarafsızlığı olmalıdır.

  Ülkemizin geçirmekte olduğu zor sürecin farkındayız. Ancak bu süreç “Yeni Adli Yılın” adalet sistemimizdeki bir çok sorunla birlikte başladığı gerçeğini görmemizi engellememelidir. Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanmaması, yargıç güvenliğinin olmaması, Hakim-Savcı sayısı açığı ve yine tecrübeli Hakim-Savcı eksikliği, hukukun evrensel ilkelerinden uzaklaşılması, hukukun üstünlüğünün sağlanmaması, Hukuk Fakültesi sayısının hızla artması, kaliteli Hukuk Eğitiminin olmaması, avukatlık meslek içi eğitim sorunları, savunma hakkının kullanılması önündeki engeller, OHAL’ın kaldırılmaması ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin amacı dışına çıkacak şekilde kullanılması gibi birçok sorunla karşı karşıyayız.

  Tüm bu olumsuzluklar içinde; Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ilkeleri, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma istemi, temel hak ve özgürlükler, kuvvetler ayrılığı ve hukukun evrensel ilkeleri bize yani Sav-Savunma ve Yargıya yol gösterici olmalıdır. Her zaman ve her koşulda temel hedef Hukukun üstünlüğünün ve adaletin sağlanmasını talep etmek ve demokrasiden vazgeçmemek olmalıdır.

  Yeni adli yılda adaletin gerçekleşmesi için çaba sarf eden; adalet hizmeti emekçilerine, Savcı-Hakim ve Avukatlara Adalete güvenin arttıracakları başarılı hizmetler diliyoruz.

  Trabzon Barosu olarak 510 Avukatımızla, tüm kurullarımız, komisyonlarımız ve merkezlerimizle, Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluş felsefesi doğrultusunda; laik-Sosyal Hukuk Devletinden dayanak alarak; Demokrasinin evrensel ilkelerini, Hukukun üstünlüğünü, Temel hak ve özgürlükleri, Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını savunarak adaletin gerçekleşmesini sağlamak üzere hizmetlerimizi en iyi şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla sunarız.

  Av. Sibel SUİÇMEZ

Trabzon Baro Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

20.04.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.