Katliam Yasasına Dur De!
Tarih: 2.07.2017| Okunma Sayısı: 1511

Trabzon Barosu

Hayvan Hakları Komisyonu Basın Açıklaması

KATLİAM YASASINA DUR DE !

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılması maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan, özellikle sokak hayvanları için sürgün ve ölüm içeren yasa tasarısı, katliamlara sebep olmadan çekilmeli ve yeniden hazırlanmalıdır. Bu taleple, tüm ülke çapında ki hayvan hakları savunucuları olarak 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle hükümetimize çağrılarımızı sunmaktayız.

TASARI KATLİAM MADDELERİ İÇERMEKTEDİR

Yeni Madde 6- Kas ve çene yapısı güçlü hayvanlar hariç olmak üzere, bakımevlerinde rehabilite edilen hayvanlardan sahiplendirilmeyenler, okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanları gibi toplumun yoğun olarak kullanıldığı yerler hariç alındıkları ortama bırakılacaktır’’

İlgili madde ile hayvanlar şehirlerden koparılacak, şehir dışlarına atılacaktır. Yaban hayata atılan hayvanlar yazın susuzluğa, kışın zor hava şartlarına, korunmasızlığa, açlığa ve çeşitli hastalıklara maruz kalacaktırlar. Birçok hayvan barınaklarda, kafesler içinde çürütülecektir.

Yeni Madde 9-’Hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar Avrupa Birliği direktif ve prensiplerine uygun olarak, etik kurullarınca düzenlenen eğitim programlarına katılarak deney hayvan kullanım sertifikası olan araştırmacılar tarafından yapılır’’

‘’Araştırmacı’’ kelimesinin içeriğini belirlemeyen bu madde sertifika alan herkese hayvanlar üzerinde deney yapma hakkı sağlayacaktır.

Yeni Madde 10- ‘’Ev hayvanı satış yerlerinde ev hayvanı bulundurulamaz ancak bu yerlerde hayvan üretim çiftlikleri ve bakımevlerindeki hayvanların satışı yapılabilir. Akvaryum balıkları ve kuş türleri bu yasağın dışındadır. ‘’

İlgili madde ile bakımevlerindeki hayvanlar yalnızca sahiplendirilirken artık satılmaları yasal hale gelecektir. Hayvan hayvan hakları kanunu ile ‘’mal’’ muamelesi görecek, ticaretinden rant sağlatılacaktır. Bunun yanı sıra, sahipsiz hayvanlar üzerinde deney yapılamayacağı için barınaklardaki sahipsiz hayvanlar satış adı altında sahipli konuma getirilecek, işkence deneylerinin önü açılacaktır.

Yeni Madde 19-’Sahipsiz hayvanlar ile ev hayvanlarının korunması amacıyla hayvan bakımevlerinin ve hastanelerin kurulması; buralarda bakım, rehabilitasyon, aşılama ve kısırlaştırma gibi faaliyetlerin yürütülmesi, büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, illerde il özel idareleri ve il belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçelerde belediyeler tarafından gerçekleştirilecektir’’

İlgili madde ile tüm belediyelerce kısırlaştırma ve bakım merkezi kurulmasına hükmeden mevcut yasa değişecek, nüfusu 100 binden az olan 970 ilçe belediyesinde kısırlaştırma merkezi kurulmasına gerek görülmeyecektir. Nüfusu 100 binin altında olan ilçe belediyeleri hayvanları kısırlaştırmadan kırsala atacak, kısırlaştırılmayan hayvanlar hızla çoğalacaktır. Zehirleme ve katliamlar artacaktır.

Yeni Madde 22 –’Hayvanat bahçeleri Bakanlık, mahalli idareler ve tüzel kişilikler tarafından kurulabilir. Hayvanat bahçeleri hayvanların doğal hayat ortamına en uygun şekilde tanzim edilir ‘’

İlgili madde ile hayvanları koruma kanunu, hayvanat bahçelerini ve hayvan esaretini tanımaktadır

*Bu katliam maddeleri yanında tasarının diğer maddeleri de çelişkiler ve vahim yanlışlıklar içermektedir. Üretim, satış, yasa dışı ithalat, hayvanat bahçeleri, hayvan deneyleri, sirkler, av, yunus parkları, yük ve binek hayvanları vb. temel konuların hayvanları koruma kanunu ile yasaklanması gerekirken aksine bu hususlar tasarıda daha da geliştirilmiş olarak yer almaktadır.

*Bunun yanı sıra belediye uygulamalarına karşı yasal yaptırım getirilmeli, kanun TCK kapsamına alınırken bu hususta gözetilmelidir.

*Tasarı mobil kısırlaştırma ünitelerini çözüm olarak sunmaktadır. Ancak tıbba, bilime ve insanlığa aykırı mobil klinik uygulamasının tamamen ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Tüm bu sebeplerle, hayvan haklarını savunmaktan bir hayli uzak, hayvanları özgürleştirmeyen bilakis köleleştiren ve katliam maddeleri içeren yasa tasarısını kabul etmiyor #katliamyasasınadur diyoruz.

Trabzon Barosu Hayvan Haklar Komisyonu

19.04.2024