5 Nisan Avukatlar Günü Çelenk Sunma ve Basın Açıklaması
Tarih: 6.04.2015| Okunma Sayısı: 2944

Değerli Meslektaşlarım, Kıymetli Basın mensupları,

Demokrasi ve hukuk devletinin teminatı olan mesleğimizin sorunlarının daha da arttığı, yasal kazanımlarımızın yok sayıldığı, savunmanın güçsüzleştirildiği, büyük beklenti içerisinde olduğumuz Avukatlık Yasasının meclis gündemine halengelmediği, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik baskıların devam ettiği bir ortamda ulaştığımız, birlik ve beraberliğimizin, dayanışmamızın simgesi olan 5 Nisan Avukatlar Gününde, maalesef ülkemizin sürekli değişen, kaotik ve endişe veren gündemiyle karşı karşıyayız.

Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde İstanbul-Çağlayan Adliyesinde bir terör saldırısı sonucu şehit edilen meslektaşımız C.Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a yapılan menfur saldırıyı bir kez daha lanetliyor, kendisine Allah’tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere tüm yargı camiasına başsağlığı diliyoruz.

Yine 4 Nisan Cumartesi akşamı Rize-Trabzon karayolunda Fenerbahçe Spor Kulübü futbolcularını taşıyan otobüse yönelik saldırıyı da kınıyoruz. “Şike” sürecinin en hararetli dönemlerinde bile böyle bir olayın yaşanmadığı dikkate alındığında bunun bir provokasyon olduğu, şehrimiz ve Trabzonspor ile ilgisinin bulunmadığı açıktır.

Bu ve benzer saldırılarla, hukuk devleti ve demokrasimizin, toplumsal barışımızın hedef alındığının, Ülkemizin istikrarsızlaştırılması ve devlete olan güvenin azaltılmasının amaçlandığının farkındayız.

Toplumdaki kutuplaşma ortamının ve yargı bağımsızlığı ile ilgili şüphelerin artması, yargı kararlarının uygulanmaması gibi sebeplerle “adalet duygusunun” yara almasının bu tür provokatif eylemlere zemin oluşturduğunun, terör eylemleri gerekçe gösterilerek hukuk devleti ve demokrasi anlayışından iyice uzaklaşılması sonucunu doğuracak yasal düzenlemeleryapıldığının, Çağlayan Adliyesinde yaşanan terör olayındaki istihbarat ve güvenlik zaafının, avukatlar hedef gösterilerek örtülmeye çalışıldığının da farkındayız.

Her şeyden önce bilinmelidir ki biz avukatlar, imtiyaz peşinde değiliz. Yargının kurucu unsurlarından birisi olarak, görevimiz nedeniyle bulunduğumuz mekanlarda ve görevimizi yaparken, hakim ve savcılarla aynı işlemlere tabi tutulmayı talep ediyoruz. Zira aksine uygulamanın silahların eşitliliği ilkesine aykırı olacağını, bağımsız savunmayı zayıflatacağını ve adil yargılama ilkesini kuşkulu hale getireceğini biliyoruz.

Biliyor ve diyoruz ki; bir gün herkesin avukata ihtiyacı olabileceği,bağımsız savunmanın olmadığı yerde yargılamadan ve adaletten söz edilemeyeceği gerçeğinden hareketle, bağımsız savunmanın temsilcileri ve yargının konuşan yüzü olan avukatlar ve çatı örgütü baroların susturulmasına milletimiz asla müsaade etmeyecektir. Adaletin tecellisine katkı sunan ve iliksiz olan cübbelerimiz, hiçbir baskıya boyun eğmeyecek, işlenen suçların yahut ihmaller zincirinin üzerinin örtülmesinde perde olmayacaktır. Unutulmamalıdır ki devletin temeli adalet, adaletin temeli bağımsız savunmadır.

Bu sebeple son dönemde bazı gazete ve televizyonlarda avukatları terörist yahut teröristlerle aynı saftaymış gibi gösteren eylem ve söylemlere sessiz kalamayacağımız da bilinmeli ve yasal başvurularımız anlayışla karşılanmalıdır. Avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yargının hiçbir sorununun çözülmüş olmayacağı bilinciyle modern bir Avukatlık Kanunu derhal çıkartılmalıdır.

Avukatlar ve Baroların,geçmişte olduğu gibi bundan sonra da hukukun üstünlüğünü, laik hukuk devletini, demokratik ilkeleri, halkı ve hakkı savunmaya, toplumun umudu olmaya devam edeceğini beyanla meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü kutlar, sağlık ve mutluluk dolu aydınlık yarınlar dileriz.06.04.2015

                                                                                                    Trabzon Baro Başkanlığı

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

18.04.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.