Genç Avukatlar Komisyonu Yönergesi Kabul Edildi
Tarih: 26.02.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2489

Değerli Meslektaşlarım;

Trabzon Barosu Genç Avukatlar Komisyonu 24/10/2014 tarihinde kurulmuş olup, komisyonun kuruluş amacı yönergemizde yer aldığı gibi stajyerlerimizin ve avukatlıkta 5 yıla kadar kıdemi olan meslektaşlarımızın baro yönetimi nezdinde temsilini, mesleki problemlerin yönetim organlarına iletilmesini ve meslektaşlar arasındaki sosyal ilişkilerin kuvvetlenmesi ile sosyal - kültürel faaliyetlerle birliktelik sağlamaktır. Dayanışmanın gelecekte de devamlı olarak sağlanması, yargı organları ve kamu kurumları ile yaşanan sorunların belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik çalışma yapılması da temel amaçlarımız arasındadır.

Mesleki kıdemi 5 yılın altında olan tüm meslektaşlarımız ve avukat stajyerleri komisyonun doğal üyeleridir. Meslekte karşılaşılan sorunların tarafımıza iletilmesi ve komisyon toplantılarında gündeme alınabilmeleri için oluşturulmuş olan mail adresi ‘‘gencavukatlarkomisyonu@hotmail.com’’dur. Bu mail adresinden komisyona iletmiş olduğunuz sorunlar en yakın toplantıda gündeme alınacak ve çözüme yönelik çalışmalar en hızlı şekilde yürütülecektir. Sorunların çözümü için yapılan çalışmalara ilişkin bilgilerin sizlerle paylaşılması hedeflenmektedir.

Yapacağımız tüm çalışmalarda siz değerli genç meslektaşlarımızın desteklerini beklemekteyiz.

Genç Avukatlar Komisyonu Başkanı

Avukat Selahattin ONAY

TRABZON BAROSU

GENÇ AVUKATLAR KOMİSYONU YÖNERGESİ

BİRİNCİ KISIM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

AMAÇ

Madde 1 – Trabzon Barosu Genç Avukatlar Komisyonu’nun kuruluş, görev, yetki ve çalışma esaslarını düzenlemektir.

KAPSAM

Madde 2 – Bu yönerge Trabzon Barosuna kayıtlı staj dönemi hariç 5 yıla kadar kıdemi olan avukatlar ile stajyerlerin temsilinin ve katılımının sağlanması amacıyla kurulan Trabzon Barosu Genç Avukatlar Komisyonu’nun kuruluş, görev, yetki ve çalışma esasları ile komisyonun Baro yönetimi ile olan ilişkilerinin düzenlenmesine dair hükümleri kapsar.

DAYANAK

Madde 3 – Bu yönerge 1136 sayılı Avukatlık Kanunu madde 95/15 uyarınca Trabzon Barosu Yönetim Kurulu’nun 24/10/2014 tarihli ve 2014/46 sayılı kararına dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ KISIM

Genel Hükümler

KOMİSYONUN AMACI

Madde 4 – Trabzon Barosu’na kayıtlı genç avukatların ve stajyerlerin baro yönetimi nezdinde temsilini, mesleki problemlerinin yönetim organlarına iletilmesini ve meslektaşlar arasındaki sosyal ilişkilerin kuvvetlendirilmesi ile sosyal – kültürel faaliyetlerle birliktelik ve dayanışmanın gelecekte de devamlı olmasının sağlanması; yargı organları ve kamu kurumları ile yaşanan problemlere ilişkin tartışma ortamının oluşturulması ve buna dair istek, öneri ile çözüm tekliflerinin sunulması, genç avukatların yönetime ve sorunların çözümüne etkin olarak katılımlarının sağlanmasıdır.

ÜYELER

Madde 5 – Trabzon Barosu’na kayıtlı meslekte beş yılını bitirmemiş avukatlar ile avukat stajyerleri, ayrıca avukatlık stajını bitirip Trabzon Barosu’na giriş aidatını ödeyip kaydını yaptıran ve ruhsatını bekleyen avukat adayları komisyonun doğal üyeleridir.

KOMİSYONUN GÖREVLERİ

Madde 6 –

a)     Genç Avukatlar Komisyonu’nun Baro Yönetimi nezdinde sorumlu yönetim kurulu üyesi aracılığıyla temsil edilmesi,

b)     Komisyonun doğal üyelerinin mesleğe ilişkin problemlerinin saptanması, derlenmesi, problemlere çözüm önerileri üretilmesi,

c)     Önerilerin baro yönetim kuruluna sorumlu yönetim kurulu üyesi aracılığı ile iletilmesi ve baro yönetim kurulunun her ayki bir toplantısına seçilecek üyenin tespit edilmesidir.

TOPLANTI ve KARAR YETER SAYISI

Madde 7  –  Komisyona dilekçe ile başvuruda bulunmuş olan üyelerin en az yarısının katılımı ile toplanılır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.

BAŞKAN SEÇİMİ

Madde 7 – Trabzon Barosu Genç Avukatlar Komisyonuna üye olmak isteyen avukatların Trabzon Baro Başkanlığına yazılı bildirimde bulunması zorunludur. Başkan, yazılı bildirim ile komisyona üye olanlar arasından oy çoğunluğu ile seçilir.

Madde 8 – Komisyonun Görev Süresi

Trabzon Barosu Genç Avukatlar Komisyonu’nun görev süresi 2 yıldır.

Madde 9 – Komisyonun Çalışma Yeri

Baro Yönetimince, Gençlik Komisyonu’na çalışmaları için uygun bir yer tahsis edilir.

Madde 10 – Komisyonun Görevleri

a)   Her ayın 1. ve 3. haftası Cuma günleri toplanmak,

b)  Gerekli görülmesi durumunda en az 3 üyenin talep etmesi ile olağanüstü toplantı yapmak,

c)   Gerekli kayıt ve belgeleri tutmak,

ç)   Gençlik Komisyonunda alınan tavsiye niteliğindeki kararların görüşülmesi için Baro yönetim kurulu sorumlu üyesine iletmektir.

SON HÜKÜMLER

Madde 11 – Giderlerin karşılanması

Gençlik Komisyonunun çalışmalarının ve etkinliklerinin giderleri Baro yönetimince karşılanır.

Bu giderlerin tahakkukunda ve ödenmesinde Baro yönetiminin tabi olduğu esaslar uygulanır.

Madde 12 – Üst üste 3 olağan toplantıya geçerli bir mazeret bildirmeksizin katılmayan komisyon üyesinin üyeliği kendiliğinden düşer.

Madde 13 – Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile Avukatlık Kanunu yönetmeliği uygulanır.

Madde 14 – Bu yönerge hükümleri,

a)    Trabzon Barosu Genç Avukatlar Komisyonu’nun görüşleri çerçevesinde Baro Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Genç Avukatlar Komisyonu Yönergesini pdf formatında indirmek için lütfen tıklayınız.

25.04.2024