5 Nisan Avukatlar Günü Çelenk sunma ve basın açıklaması
Tarih: 4.04.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2842

   Yargının kurucu unsuru, hukuk devleti ve demokrasinin güvencesi, savunmanın onurlu temsilcisi değerli meslektaşlarımızın Avukatlar günü kutlu olsun.

TRABZON BAROSU  "Avukatlar Haftası" NEDENİYLE
BASINA ve KAMUOYUNA AÇIKLAMA 

       Ülkemizde 1958 yılından bu yana Nisan ayının ilk haftası "Avukatlar Haftası" olarak kutlanmaktadır. Aslında kutlama yapmıyoruz. En temel hak olan " Savunma hakkının " yerine getirilmesinde vazgeçilmez olan, zor günlerde her zaman var olan savunmanın yılmaz bekçileri, adalet savaşçıları avukatlarımızın ne zor koşullarda olduklarını hatırlatmaya, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

 

UNUTMAYALIM, AVUKAT KENDİSİ İÇİN HAK ARAMIYOR, İSTEMİYOR.

 

   Savunmaya ihtiyacı olanlar, hakları gasbedilenler, ezilenler, mağdurlar için, ONLAR ADINA, ONLAR İÇİN HAK ve ADALET ARARKEN önlerine çıkan ve çıkarılan ENGELLERİN KALDIRILMASINI İSTİYORLAR

 

HERKES İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT EN TEMEL HAKTIR. DİYORLAR

 

   Avukat kendisi için yaşamayan, hak arayan herkesin yanında olan, kendini adalete adayan kişidir. O Adalet için her şeyi feda eden kişidir.

 

   Ancak, meslek sorunlarının her gün çoğalarak arttığı, yasalarla getirilen kazanımların karar ve fiili uygulamalar ile törpülenerek erozyona uğratıldığı, savunmanın gittikçe güçsüzleştirildiği bir ortamda Avukatlar Haftasını kutlamaya çalışıyoruz.             Bu gerilemenin yavaş ve hissettirilmeden yapıldığını bilmediğimiz ya da fark etmediğimiz sanılmamalıdır. Bunu biliyor ve anlıyoruz. Unutmayalım ki bağımsız savunmanın var olmadığı yerler de adaletten söz edilemez.

   Ülkemizde sivil inisiyatifin, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin öne çıkması ve belirleyici olması dileğiyle tüm meslektaşlarımın Avukatlar Haftasını kutluyorum.

          

 Değerli Basın Mensupları,

 

   Yargının kurucu unsuru olan Avukatlık mesleğinin kamu hizmeti olması mesleğin ifasında, yaşanan sorunların göz ardı edilmesi gerçeğini ortadan kaldırmayacaktır.

      Barolar, hukukun üstünlüğü, insan hakları ile hukuk devletinin korunmasının yasal sorumlularıdır. Diğer tüm barolar ve avukatlar gibi bizler de bu ilkeler doğrultusunda çalışmak ve faaliyetimizi sürdürmek zorundayız.

       Meslek sorunlarının daha da arttığı bu günlerde çözüme kavuşturulamayan ve de Demokratik Hukuk Devleti sürecini etkileyen sorunlarımızla maalesef aynı noktada ve yine yüz yüzeyiz. Bu gün ülke olarak birlik ve berberliğe ihtiyaç duyduğumuz, daha demokrat ve hukuka bağlı ve saygılı olunması gereken zor ve kritik bir dönemden geçiyoruz.

        Bu süreç herkesin hangi düşünce ve anlayışa sahip olursa olsun ülkemizin istikbali ve kalkınması için birlik ve beraberliğimizin devamı için gerekli olan ortak değerlerimize azami olarak sahip çıkmamız gereken hassas bir dönemdir.

 

       Farklılıklarımızı bir zenginlik kabul edip, hoşgörü bilincini arttırmalıyız. Bu bilincin yegâne garantisinin ise demokratik hukuk devleti ilkesi ve hukuka bağlılık olduğu asla unutulmamalıdır. Bu bilincin yerleşmesinde tüm ülke dinamiklerinin büyük bir sorumluluk anlayışı içinde hareket etmesi, hukukçuların ve biz avukatların mutlaka özel bir gayret göstermesi gerekmektedir.

 

       Özellikle, hukukçuların ve avukatların birilerin yanında veya karsısında değil, hukukun yanında, hukukun gereklerine uygun hareket etmesi elzemdir. Zira Avukatlık Kanununun 76. Maddesinde barolara diğer görevlerinin yanında "hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak" görevi özellikle verilmiştir.

 

       Bu bağlamda baroların ve tüm avukatların topyekûn hukuka bağlılık anlayışını yerleştirmek ve işlevliğini kazandırmak için daha çok çalışmaları gerektiğini ve bu ulvi görevi büyük bir gayretle ve en güzel şekilde yapmaları gerektiğini vurgulamak isterim.

 

         Devletin temeli adalet, adaletin temeli de bağımsız savunmadır. Tarihte bilinen ve toplumlarını felakete sürükleyen yöneticiler bile avukatlık mesleğinin önemini ve bilincini kavramış, ancak o günden bu güne umulan ilerleme kaydedilememiştir.

 

         Ülkemiz halen çoğulcu, katılımcı ve özgürlükçü anayasa arayışı tartışmalarını sürdürmektedir. Artık savunma mesleğinin de Anayasal teminat altına alındığı bireyi esas alan özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir anayasa için daha da geç kalmamalıyız.

 

          Avukatlar insanlar için en zor dönemlerinde var olan, özgürlüğün ve bağımsızlığın savunucularıdır. Ancak avukatlık mesleğinin icrası yönünden anayasal ve yasal düzenlemeler eksik ve yetersiz olduğu için ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

          Avukatlık yasasının avukatlara tanıdığı bazı hak ve yetkilerin yönetmelik ve tebliğlerle bazen de fiili uygulamalar ile bertaraf edildiğini, bu yanlış uygulamaların yargı kararları ile de düzeltilmediğini üzülerek görmekteyiz.

          Avukatlık kanununda yer almasına rağmen kamu ve özel kurumlarda avukatların görevini yaparken arzu edilen düzeyde yardım ve destek göremediğini, bazı olumsuz davranışlarla ve engellemelerle karsılaştıklarını biliyoruz. Bu eksikliklerin ana sebebi devlet adına yetki kullanan kişilerin hukuk devleti ilkesini tam anlamıyla özümseyememiş olması ve yargının üç temel unsurundan bir olan savunmanın öneminin kavranamamış olmasıdır. 

 

          Hukuk devleti ve eksiksiz demokrasi için gerekli olan bağımsız ve tarafsız yargının kurucu unsurlarından biri olan savunmanın önemini idrak edemeyen zihniyetlerle mücadele etmek zorunda kalmaktayız.

                 İslerine geldiğinde avukatlık mesleğini kamu görevi olarak kabul edenler, islerine gelmediğinde ise mesleğimizi serbest meslek olarak gören bir tavır sergilemektedirler. Tabi ki bu zihniyetin temelinde savunmanın yargı içindeki yerini tam olarak anlayamamak ve adaletin savunmasız olamayacağını bilmeme cehaleti yatmaktadır.

AVUKATLAR, BAROLAR VE BAROLAR BİRLİĞİ HALA TOPLUMUN UMUDU VE ÜMİDİ OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR

 

          Anayasa Mahkemesinin iptal kararının yayınlanmasına rağmen Avukatlık Sınavının getirilmeyişi, bu yönde Barolar dışında hiçbir çaba sarf edilmeyişi mesleğimize bakış anlayışını ortaya koymaktadır.

 

           Anayasanın yargı bölümünde savunmanın yer almayışı, yasal kazanımların fiili uygulamalar ile ortadan kaldırılması, hukuk fakültelerinin niteliğine ve niceliğine bakılmaksızın aşırı şekilde sayısal olarak artırılması, mesleki bilgi ve becerinin tespiti ölçüsünün konmayışı, NİTELİKLİ, KALİTELİ ve TARAFSIZ DÜŞÜNCEYE SAHİP HUKUKÇU YETİŞTİREMEYİŞİMİZ, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen halen avukatlık sınavının getirilmeyişi ile mesleğimiz üzerindeki sayısal baskı doğal olarak savunma mesleğinin ve adalet anlayışının erozyona uğraması sonucunu doğuracaktır.

 

Mesleğimiz adeta Mevlana mesleğine dönüştür. Her Hukuk Fakültesi mezunun her halükarda avukat olduğu başka bir ülke yoktur.

 

     Sayıları her geçen gün artan, nitelik ve nicelik açısından standartları çok düşük olan yüksek öğretim anlayışı ile bir yere varılamaz. Ülkemizdeki hukuk eğitiminin durumu içler acısıdır. Tabela üniversiteleri ve fakülteleri ile hukuk eğitimi verilmeye çalışılmakta, hukuk devleti ve adalet için farkına varılmayan derin yaralar açılmaktadır.

        Ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerin iç hukuka yansımasının sembolik düzeyde kalması adil yargılanma ilkesini de ihlal etmektedir.

         Ceza adalet sisteminde yer alan "Müdafilik" kurumunun artık yarar yerine bir zarar getirdiği, temel hak ve hürriyetleri olumsuz yönde etkilediği ve mesleğin düzenini bozarak zafiyete neden olduğu artık herkesçe bilinmektedir.

         Sembolik ücretlerle angaryaya dönüşen müdafilik hizmetinden bir sonuç alınamayacağı, bunun bir an önce değiştirilmesi, Hukuk sigortası, hukuki güvenlik sigortasına geçilmek gerektiği kaçınılmazdır. Adil yargılanma hakkını etkileyen bu kurumun yerine, hukuk sigortasının getirilmesinin önemi anlaşılmalı ve bu yönde çalışmaya acilen başlanılmalıdır.  

 

                   "Adalet mülkün temelidir, savunma ise adaletin temelidir" anlayışına inanmayan, ceza adalet sistemlerinin demokrasi standardını belirlemediği sistemlerde kalıcılıktan ve devamlılıktan söz edilemez.

                   Ülkemizde Adliyelerin hükümet konaklarının altından kurtarılmaya başlanmasını, is yükü az, birbirine yakın adliyelerin birleştirilerek müstakil adalet hizmeti veren birimler oluşturulmasını, mevcut yapılanmanın terk edilmesini olumlu, ancak yeterli görmüyoruz.

 

NE KADAR KANUN DEĞİŞİRSEK, SİSTEM GETİRİRSEK BAŞARIYA ULAŞILAMAYACAĞINI “ Kaliteli, nitelikli, tarafsız “ HUKUKÇU YETİŞTİRMELİYİZ.

 

          Yargı bağımsızlığından hakim ve savcıların bağımsızlığını değil, zihinlerin ve beyinlerin bağımsızlığı anlamak gerektiğini, ayrı bir binanın çatısı altında toplanmanın bağımsızlık olarak anlaşılmaması gerektiğini, yargıda halen yasal değişikliklere rağmen zihniyet değişikliğinin henüz gerçekleşemediğini vurgulamak bir ödevdir.

 

          İlimizde Trabzon Barosu tarafından başlatılan ve tüm resmi ve özel kurumlarca desteklenen "yargı merkezi Trabzon " çalışmaları takip ve desteklenmeye devam edilmeli, bölgenin adli hizmetlerden daha etkin ve verimli şekilde yararlanabilmesi için tüm koşulların iyileştirilmesi benimsenmeli ve öncelikli gündem olmaya devam etmelidir.

 

          Hukuk devleti ilkesinin tam anlamıyla yerleştiği, demokrasinin eksiksiz olarak uygulandığı, farklılıklarımıza rağmen birbirimize tahammül ve hoşgörüde daha anlayışlı olduğumuz, birlik ve beraberlik içinde halkımızın mutlu, insan haklarına saygılı barış ortamında " çokluk içinde birlik olarak " yaşadığımız " bir ülke temennimizle çok kıymetli Trabzon kamuoyuna Trabzon Barosu adına saygı ve sevgilerimi sunuyor, su ilkeyi unutmamalarını diliyorum.

 

HERKES IÇIN ADALET, ADALET IÇIN AVUKAT

                                                              Avukat Mehmet ŞENTÜRK

                                                            TRABZON BAROSU BASKANI

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.