8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun
Tarih: 6.03.2014 22:00:00| Okunma Sayısı: 2331

TRABZON BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI:

37 milyon 671 bin kadın nüfusu olan, toplam nüfusunun % 49,8 ini kadınların oluşturduğu ülkemizde, kadının insan hakları sorunları giderek artmaktadır. Kadınlar her gün şiddet ve cinayetlerle karşılaşmakta, çalışma hayatından uzaklaşmak zorunda kalmakta ve özgürlükleri kısıtlanmaktadır.

İstatistiksel verilere bakıldığında fiziksel şiddete maruz kalan kadın oranı % 39 dur. 2012 Ekim itibariyle 2 milyon 617 bin kadın okuma yazma bilmemektedir. Okuma yazma bilip okul bitirmeyen kadınların sayısı da 7 milyon 342 bindir. yine 2011 verilerine göre kadın istihdamı % 25,6 olup, çalışan hep. 100 kadından 57,8 i kayıt dışı çalışmaktadır. Parlamentodaki kadın milletvekili sayısı 78 olup, oranı % 14 dür. Türkiye genelinde 27 kadın belediye başkanı vardır.belediye meclis üye sayısı toplamın yüzde 4,21 i olup,kadın il genel meclis üyesi oranı ise 3.25 dir.devlet personel başkanlığının 2011 verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personelin % 37 si kadınken ,üst düzey yönetici kadın yüzdesi ise 13,6 dır. Türkiyede mimarların %39 u avukatların yüzde 38 i,bankacıların yüzde 49,8 i ve polislerin yüzde 5,6 sı kadındır.

dünyada işlerin % 66 sı kadınlar tarafından yapılırken toplam gelirin sadece % 10 una ,dünyadaki mal varlığının ise sadece % 1 ine kadınlar sahiptirler.

Ülkemizde kadına karşı şiddetin artması tüm dikkatleri bu konuya çekmektedir. ancak kadına karşı şiddet kadın hakları ihlallerinden sadece birisidir.kadına karşı şiddetin önlenmesiyle kadının insan hakları ihlallerinin ortadan kalkacağı izlenimini uyandıracak bir yaklaşım kadınların diğer sorunlarının görülmesini engelleyen bir perde olarak kullanılmamalı .kullandırılmamalıdır. kadına yönelik şiddetin yanında ayni önemle kadının istihdamında yaşanan sorunlar .kadının siyasal ve sosyal yasamdaki statüsü .kadının toplum içindeki hak ve yükümlülükleri de sorgulanmalı .bunların düzeltilmesi için etkin eylem planları hazırlanmalıdır.

Ülkemizde kadına karşı şiddetin önlenmesini temin amacıyla alınan yasal önlemlerin sorunun tek başına çözümü için yeterli olmadığı görülmüştür. alın an tedbirlerin /yapılan yasal düzenlemelerin .uygulanabilir ve toplumun ihtiyacını karşılar nitelikte olması gerekmektedir. alt yapı donanımları hazır edilmeden yapılan kanuni düzenlemelerin yetersiz kaldığı açıktır.

Ülkemizde kadına karşı şiddet kadar kadının istihdamının da tartışılması gerekmektedir. çünkü kadının özgürleşmesine yol açacak en önemli etken kadının iş hayatına katılımıdır.maalesef bu konuda Türkiye en geri kalmış ülkelerden birisidir.2012 küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre kadın erkek eşitliğinde 135 ülke arasında 124.sıradayız.kadının ekonomik katılımında 129 ,eğitimde 108 ,siyasette 98.sıradayız. Türkiyede her 10 kadının 7 si evde oturmakta olup, İstanbul en çok işsiz kadının olduğu il haline gelmiştir. TÜİK verilerine göre Türkiyede kadın nüfusu 37,3 milyon olup, çalışabilecek yaşta olan kadın sayısı 27,9milyondur.ancak çalışan kadın sayısı maalesef sadece 7,7 milyondur

Dünya ekonomik forumu raporuna göre ; Türkiye kadın -erkek ücret eşitliğinin sağlanması bakımından 135 ülke arasında 85,gelir dağılımında adaletin sağlanması alnında 121,kamu ve özel sektör üst düzey mevkilerde kadın erkek eşitliğinin sağlanması arasında 103.sırada yer almaktadır..

Tüm bu verilere baktığımızda Türkiyede kadın-erkek eşitliğinin sağlanmadığını ,kadını özgür birey yapacak düzenlemelerin yapılmadığını .kadının insan haklarının geliştirilmesini sağlayacak istihdam yaratacak çözümlerin ortaya konulmadığını görüyoruz.

kadınlar insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürebilme ,çağdaş bir toplumda çağdaş bir birey olarak var olma talebinde bulunmaya devam etmelilerdir. Türk kadını cumhuriyet devrimleriyle elde ettiği kazanımların bilinci içersinde ,bu kazanımlardan vazgeçmeden ,toplumsal cinsiyet eşitliğinin ancak temel hak ve özgürlüklerin korunduğu bir ortamda korunup gelişebileceği bilinci içersinde sorunların çözümünde talepkâr olmaya devam etmelidir.

Trabzon barosu kadın hakları komisyonu olarak kadınlarımızın 8 mart dünya emekçi kadınlar gününü kutlarken, kadının insan hakları sorunlarının çözümünün parçası ve takipçisi olacağımızı belirtiriz.    08.03.2013

TRABZON BAROSU

KADIN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI