5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 4.04.2020| Okunma Sayısı: 790

 

 

TRABZON BAROSU

5 NİSAN DÜNYA AVUKATLAR GÜNÜ

BASIN AÇIKLAMASI

 

Covid 19 salgını nedeniyle dünyamız ve ülkemiz çok zor bir dönemden geçmektedir. Her dönemin koşulları kendi kahramanlarını yaratır. Bu dönemin kahramanları; başkalarının hayatlarını kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atan başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, Emniyet-Jandarma ve Belediye çalışanlarımızdır. Onlara minnetlerimizi sunuyor, bu uğurda vefat edenlere rahmet, ailelerine sabır diliyoruz. Bu zor süreci ülkemiz olarak birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla geçireceğimize inanıyoruz.

İçinden geçtiğimiz bu süreç; zaten birçok sorun yaşayan adalet sistemimizi de önemli ölçüde etkileyecektir. Yargının kurucu unsurları olan sav-savunma ve yargı temsilcilerinin bu süreçteki yol göstericileri, İnsan Hak ve Özgürlükleri, Evrensel Hukuk Kuralları olmalıdır. Hukukun üstünlüğünün, adaletin ve demokrasinin teminatı kuvvetler ayrılığı ilkesi doğrultusunda; bağımsız ve tarafsız olan, etkili işleyen, temel hak ve özgürlükleri koruyan bir yargıdır. Yargının üç kurucu unsurunun temsilcilerinin bağımsız ve tarafsız olmaları, hukukun evrensel ilkelerine bağlı, insan hak ve özgürlüklerini gerçekleştirecek şekilde davranmaları, adaletin gerçekleşmesine ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasına yol açar. Etkin bir adalete erişim hızlı ve adaletli bir yargı sistemi vatandaşımızın devlete olan inancını ve güvenini arttırır.

Yargının üç kurucu unsurundan biri olan ve bağımsız savunmayı temsil eden avukatlar vatandaşın hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Avukatların etkin bir biçimde içinde yer almadığı bir yargılamadan Adalet çıkmaz.

Bir hukuk devletinde, vatandaşların hak arama özgürlüğünün teminatı olan Avukatların, önlerine mesleklerini etkin icra etmesini ortadan kaldıracak engeller çıkartılamaz. Geçtiğimiz günlerde cezaevlerinde avukatların yapacakları görüşmelerin kayıt altına alınmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmış, HMK’da yapılacak değişiklik teklifinde ise avukatların duruşmalardan çıkartılmasına yol açacak düzenlemeye yer verilmiş, kamu hizmeti gören 65 yaş üstü meslektaşlarımızın pandemi nedeniyle mesleklerini ifa etmelerine engel olacak sokağa çıkma yasağı getirilmiştir. Bu yeni düzenlemeler savunmanın sınırlandırılmasına yol açmaktadır. Oysa tam tersi avukatlık mesleğinin etkin icrasına engel olan yasal ve fiili düzenlemelerin kaldırılması, savunma hakkını kısıtlayacak yeni düzenlemelere gidilmemesi gerekmektedir.

Ülkemizdeki ekonomik, sosyal ve psikolojik koşullardan en fazla olumsuz etkilenen meslek gruplarından birisi de avukatlıktır. Savunma üzerindeki baskıların arttığı, meslek alanlarının daraltıldığı, hukuk fakültelerinin sayısının arttırıldığı, avukatların hâkim ve savcılara erişiminin engellenmeye çalışıldığı bu süreçte, avukatlar; virüs salgını nedeniyle birçok sektörün yaşamakta olduğu ve yaşayacağı ekonomik zorluklarla karşı karşıyadır. Zaten yüksek vergi yükü, SGK primlerinin ağırlığı, CMK ve Adli Yardım ücretlerinin angarya oluşturması, avukatları ekonomik anlamda zorlamakta iken, önümüzdeki süreçte daha fazla ekonomik çöküşlerin yaşanmaması için gerekli önlemlerin şimdiden alınması zorunluluktur. Özellikle mesleğe yeni başlayan ve bağımız savunmanın genç temsilcileri olan meslektaşlarımızın ekonomik sorunlarının çözümünü sağlayacak ve onlara ekonomik katkı sağlayacak yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Stajyer avukatlarımızın stajyer hâkim ve savcılar gibi maaş almalarını temin edecek yasal düzenleme gecikmeksizin yapılmalıdır. Meslektaşlarımıza yapılan sözlü ve fiili saldırıların önümüzdeki zor ekonomik koşullarda artmasının engellenmesi için yargının tavizsiz davranması gereklidir.

Ancak tüm bu sorunlarımız bizim çok büyük bir onurla sürdürdüğümüz Avukatlık mesleğimizi icra etmemize engel olmayacaktır. Bizler dün olduğu gibi bugün de adaletin, demokrasinin, halkın hak arama özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin talepkarı ve savunucusu olmaya devam edeceğiz.

Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine ve temel niteliklerine bağlı Trabzon Barosu Avukatları ve Trabzon Barosu olarak mesleğimizden aldığımız güçle; demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti, bağımsız yargı, bağımsız savunma ilkeleri için eylem ve söylemlerimizi aynı inançla sürdüreceğimizi belirterek, tüm meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyoruz. Saygılarımızla.

 

 

                                                                                                        AV. SİBEL SUİÇMEZ

                                                                                            TRABZON BAROSU BAŞKANI

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.