BASIN VE KAMUOYUNA
Tarih: 20.08.2019| Okunma Sayısı: 740

 

 

 

BASINA VE KAMUOYUNA
Yargıtay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan 2019 – 2020 Adli Yıl açılış törenine, Trabzon Barosu da davet edilmiş olup, teamüllerin aksine bu sene Baro Başkanlarının da katılacağı toplantıya davetlerinden ötürü teşekkür ettiğimizi ve törene katılmayacağımızı Yargıtay Başkanlığı’na bildirmiş bulunuyoruz.
Ancak kamuoyuna yansıyan tartışmalar üzerine;  Yeni Adli Yıl açılış töreniyle ilgili Baromuzun Hukuki görüşünü belirtmek üzere aşağıdaki açıklamayı yapıyoruz:
  Anayasamızın 2.Maddesinde nitelikleri ” Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk devleti “  olarak tanımlanan ve Cumhuriyet yönetim biçiminde tarif edilen tüm niteliklerin gerçekleşmesi Kuvvetler Ayrılığı ilkesinin uygulanmasıyla olur. Demokrasi ve Hukuk Devleti için Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinin birbirinden ayrılması zorunluluktur. Tüm erklerin bir erkin elinde toplanması ya da toplanmış izleniminin verilmesi, hukuk devletinde kabul edilemez. Bu tür bir görünüm ya da oluşum en çok Yargı erkini etkiler. Zira Yargı erki yasama ve yürütme üzerinde denge- denetim -fren mekanizmasını oluşturan ve vatandaşların devletine bağlılığını sağlayacak olan hukuk devletini gerçekleştirecek en önemli erktir. Yargı vatandaşın her türlü güce karşı, hukuki güvencesini oluşturur. Bir devlet; kuvvetler ayrılığı ilkesini uygular, Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlar ve bunun sağlandığı inancı vatandaşlara hissettirilirse hukuk devleti olur. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin uygulanmadığı, Yargının Bağımsız ve tarafsız olmadığı, İnsan hak ve özgürlüklerinin sağlanmadığı, evrensel hukuk kurallarının dikkate alınmadığı, bağımsız savunmanın etkisizleştirilmeye çalışıldığı,  ,adil yargılanma hakkının gözetilmediği, adaletin sağlanmadığı, hukuki güvenliğin olmadığı bir devlet, hukuk devleti olarak nitelendirilemez.
  Yeni Adli yılın birçok sorunla açılacağı herkesin bildiği bir husustur. Ülkemizde vatandaşların çoğunluğunun, yargının bağımsız ve tarafsız olduğu konusunda şüphe içinde olduğu, hukuka güvenmediği bizzat devletin yetkili makamlarınca açıklanmaktadır. Tüm bu nedenlerle ülkemizde yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu da vatandaşlarımıza hissettirmesi ve adaletin gerçekleşmesi hukuk devletimiz için çok önem arz etmektedir. Yeni Adli Yıl açılışı da dahil olmak üzere; Yargıyı ilgilendiren herhangi bir etkinliğin, yürütmenin bir mekanında yapılmasının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına aykırılık oluşturduğu açıktır. Bu husus önceki dönemlerde de tartışma konusu olmuştur. Bu yıl Adli Yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılmasının tekrar bu tartışmayı açacağı çok açıkken, bunda ısrar edilmesinin hukuka güveni arttırmaya yönelik hiçbir olumlu katkısı olmayacağı da ortadadır. Hukuka güven duyulması için her üç erkin; yani yasama, yürütme ve yargının evrensel hukuk kurallarına, yargı etik kurallarına uygun davranması ve hassasiyet göstermesi son derece önemlidir.  Yargıyı kuvvetler aykırılığına aykırı bir şekilde yürütmenin kontrolünde gösterecek her türlü davranış ve tutumdan uzak durulması, başta Yargıtay Başkanlığı olmak üzere Yargı’nın kurucu unsurları olan sav, savunma ve yargının temel görevidir. Bu hususun Yargıtay Başkanlığı tarafından dikkate alınmaması üzüntü vericidir.
  Trabzon Barosu Başkanlığı olarak; Adli Yıl Açılış Töreni’nin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olmasının; kuvvetler ayrılığı ilkesine, Yargının bağımsız ve tarafsızlığına, hukuki güvenirliğe, Bangolar Etik kurallarına ve yine bizatihi Yargıtay’ın açıkladığı Yargı Etik kurallarına aykırılık oluşturması ve hukuk devletini zedeleyecek nitelikte olması nedeniyle törene katılmayı uygun bulmadığımızı, Trabzon Barosu olarak; her zaman olduğu gibi bugün de Atatürk İlke ve Devrimlerine, Anayasamızın 2. maddesindeki devletimizin nitelikleri ve kurucu değerlerine bağlı olarak, evrensel hukuk kuralları doğrultusunda Avukatlık Kanunundan aldığımız yetki ve güçle Demokrasi, İnsan Hak ve Özgürlükleri, Hukukun Üstünlüğü, Adil Yargılanma Hakkı, Bağımsız ve Tarafsız Yargı ve Hukuk Devleti mücadelemizi sürdüreceğimizi ve Türk Yargı sisteminin sorunlarının çözülmesi için yapılacak olan her türlü çalışmaya da katkı sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz. 19.08.2019


TRABZON BAROSU BAŞKANLIĞINI TEMSİLEN
TRABZON BAROSU BAŞKANI 
           AV.SİBEL SUİÇMEZ

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. DUYGU KELEŞ AYDIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.